Plotseling mis je iets in het straatbeeld. Het was er altijd en opeens is het weg. Waarbij je je zelfs probeert te herinneren hoe het er ook al weer uit zag. Herkenbaar? Een paar voorbeelden uit de afgelopen 50 jaar:

#Telefooncel. Groen van de PTT. Stonden er heel wat in elk dorp en elke stad. Met een gleuf waar je munten in gooide.

#Telefoongids. Elk jaar kreeg je een telefoongids in de brievenbus. Woonde je in de stad dan waren dat hele dikke boeken. Trouwens, in de #Telefooncel stonden volgens mij ook een hele rij met die boeken.

#008. Als ik me goed herinner was het 008 waarnaar je belde als je een telefoonnummer niet wist. Dat was een uitkomst.

#Praatpaal. Een gele paal langs de snelweg. Als je pech had kon je daar de ANWB bellen.

#Rode brievenbus. Er zijn nog een paar oranje brievenbussen van TNT, maar ze waren ooit rood. Met zwarte hardplastic flappertjes die zo lekker klepperden als je er een brief in gooide.

#Brief. Als je iets wilde dan schreef je een brief. Communicatie met anderen ging per telefoon of per brief.

#Vuilniszak. Vandaag heeft de laatste gemeente in Nederland afscheid genomen van de vuilniszak. Zijn allemaal rolcontainers geworden. Ik herinner me goed dat ik als jochie de straten af struinde op zoek naar mooie spullen tussen de afvalzakken.

#Floppie. De eerste tijd van de computer was het floppie de externe gegevensdrager. Eerst grote slappe, daarna harde kleine.

#Video. Films stonden op een video. Later kwam de DVD daarvoor in de plaats. We hebben net hele stapels video’s weggegooid.

#Cassettebandje en #cassetterecorder. Muziek stond op een cassettebandje en je kon er ook makkelijk muziek mee opnemen en daar dan weer overheen spoelen. Later kwam de CD, maar die zie je ook niet veel meer.

#LP. LP staat voor langspeelplaat. Ooit bijzonder populair als muziekdrager. Iedereen had een LP-speler met arm en naald. Was altijd een heel voorzichtig klusje. Later kwam de CD, maar de LP is momenteel weer in opmars bij een selecte groep mensen.

#SRV-wagen. De SRV wagen was een soort rijdende winkel. Kwam altijd in de straat voorbij. Altijd een select groepje mensen dat er wat kocht.

#Knikkeren. Op het schoolplein knikkerden we altijd in ons dorp. Er waren duidelijke spelregels en sommige kinderen hadden een aantal anderen ‘in dienst’.

#Dynamo. Elke fiets had een dynamo die je ‘klik’ op de band zette met een draad naar het voorlicht en een draad naar het achterlicht. Er was altijd wel iets stuk in de dynamo, de bedrading of het licht. Tegenwoordig zit de dynamo in de naaf.

#Zonder reflector. De reflector is er nog niet zo lang. Banden hadden geen zijreflectie. Later werd die verplicht gesteld. Eerst door twee halfronde reflectiebeugels tussen de spaken te bevestigen, later door een print op de band. Ook de achter-reflector is nieuw.

#Gleufzadel. Vrouwen hadden een hard bijna rond zadel met een gleuf in het midden. Nooit begrepen waar die gleuf voor was.

#Brommer. In het dorp hadden veel jongens een Kreidler, Yamaha, Honda of Zundapp brommer en sommige meisjes een Puch.

#Hemd. Het was normaal dat je onder je kleren een hemd droeg. Later kwam het T-shirt en T-shirt met V-hals.

#Stropdas. Elke man droeg een stropdas naar kantoor. Daarna kwam – onder andere veroorzaakt door mannen als Prins Claus en Wouter Bos – het stropdasloze tijdperk. Vaak nog wel met een wit T-shirt onder de bloese.

#Balkenbrij. Mijn moeder kocht altijd balkenbrij bij de slager. Een soort bloedworst.

Ik denk dat deze lijst nog veeeeeeel langer kan. Suggesties?

Hé, waar is (…) gebleven?
Tagged on: