Nodig voor een heerlijke Romige Mosterdsoep in aselecte volgorde: Pan (2 of 3 liter), Boter, Mosterd, Zout, Peper, Kerrie, Paprikapoeder, Laurier, Knoflook, Koffiemelk of Room, Spekblokjes, Zoetjes of Suiker, Melk, Water, Meel, Bouillonblokje, Olijfolie, Zalm, Sweet Chili.

Actie:

1. Maak een roux. Dat doe je door een flinke klont Boter te laten smelten in de Pan. Hoe meer Boter, hoe gebondener de soep wordt. Zodra het gesmolten is, maar nog niet bruin, strooi je er Meel bij. Roer het met een garde of een houten lepel tot een papje. Gaat het klonteren, voeg dan gekookt Water bij. Of Melk als je dat liever hebt. Steeds als je weer een vloeiend papje hebt gooi je er wat gekookt Water bij. Totdat je een flinke laag pap hebt. Daarna vul je de pan driekwart met gekookt water.

2. Nou komt het grote gooien. Voeg 4 blaadjes Laurier, Peper, Kerrie, Paprikapoeder, Zout. Net hoe romig je het wilt hebben voeg je Room of Koffiemelk toe. Wel minstens 2 cupjes Koffiemelk. En natuurlijk een paar eetlepels Mosterd. Twee Bouillonblokjes. Twee Zoetjes of wat Suiker. Kwak Sweet Chili saus.

3. Bak in een tweede Pan een pakje Spekblokjes en een stuk of 5 teentjes Knoflook in een flinke scheut olijfolie.

4. Breng de Pan met soep aan de kook. Zodra het kookt nog een paar minuten op een laag pitje door laten koken.

5. Voeg het tweede pannetje met Spek en Knoflook toe aan de soep. Beetje Water in het pannetje rond laten walsen en ook aan de soep toevoegen, zodat je zeker weet dat je geen kostbare aroma’s verloren laat gaan 😉

6. Even proeven en voorzichtig op smaak maken met Zout, Peper en Mosterd. Eigenlijk maak ik de soep wat op gevoel, dus de hoeveelheden zijn altijd weer net even anders 😉

7. Als alles tot rust is gekomen snij je een half pakje Zalm aan stukjes en laat hem in de soep glijden. Beetje roeren.

8. Laat de soep afkoelen en zet hem een dagje in de koelkast met een bordje ‘AFBLIJVEN’ zodat de smaken samen kunnen smelten.

9. Eet smakelijk!

10. Laat me in een reactie op deze site weten wat je er van vond en welke verfijningen jij hebt aangebracht!

N.B. Je kunt hier ook een bloemkoolsoep van maken. Kook in dat geval bloemkool mee tussen stap 1. en 2. en pureer hem grotendeels (er mag wel bloemkool zichtbaar blijven hoor..) voordat je verder gaat.