Graag onthul ik het geheim van mijn tapenade. Te lekker om voor me te houden 😉

1. Neem een staafmixer met een hoge kom om in te kunnen mixen. Doe in deze kom de volgende ingrediënten:

2. Noodzakelijke ingrediënten (de potjes zin onder andere te verkrijgen bij de Lidl):

* Vijf teentjes knoflook uit een potje. Eventueel aangevuld door één vers teentje voor de echte die-harts.

* Zes groene en zes zwarte olijven (zonder pit).

* Eén of twee gedroogde tomaten.

* Verse basilicum, verse peterselie en verse bieslook

* Een klein lepeltje kappertjes

* Zout en peper

* Scheut olijfolie

3. Niet noodzakelijke ingrediënten. Gebruik ze niet allemaal tegelijk, maar experimenteer er lekker mee:

* Griekse kruiden

* Verse dille

* Vers loof van kervel

* Lepeltje mosterd

* Kerrie, paprikapoeder

* Twee kuipjes koffiemelk

* Beetje sambal

* Gegrilde paprika

* Paar blaadjes rocula sla

* Walnoten (heb ik nog niet geprobeerd, maar lijkt me ook leuk)

4. Mix het geheel enkele tellen. Vooral niet te lang zodat het geen soepje wordt en er nog wat ingredienten te zien zijn.

5. Haal het resultaat uit de kom. Is het lekker smeerbaar? Zo niet, voeg dan nog wat olijfolie toe.

6. Voeg tenslotte een klein lepeltje pijnboompitten toe en laat het geheel minstens twee uur in de koelkast staan voordat je het eet. Dan kunnen de smaken lekker doortrekken.

N.B. In de winkel zie je de zwarte, de rode en de groene tapenade variant. De zwarte bevat natuurlijk veel zwarte olijven en weinig groen spul. De rode bevat veel gedroogde tomaat en gegrilde paprika. De groene bevat veel groene olijven en verse kruiden uit de tuin.

Eet smakelijk! Tapenade is lekker als je er een dun laagje van op een toastje smeert voor bij de witte wijn of bij de rosé. Maar ook prima als dun laagje op een meergranen boterham. Kaas er overheen en smullen maar…

Enne, laat even weten op de reactiepagina hoe hij bevalt!