Tillema is een niet alledaagse familienaam. Het Meertens Instituut heeft een prachtige databank met familienamen. In 2007 kwam de naam ‘Tillema’ 670 keer voor in Nederland. In 1947 was dat 480 keer. Allemaal te zien via deze link

Tijdens mijn zoektocht door de Groninger Archieven kwam ik dit doopbericht uit 1774 tegen. Het gaat over mijn voorvader Claas Jans. Hij leefde in de tijd waarin de achternamen ontstonden. Hij woonde met Aeltjen Freriks Huisman bij de Warfhuizer looptil. ‘Til’ betekent brug. De Warfhuizer loopbrug. Ik denk dus dat de naam Tillema betekent ‘van de brug’ of ‘bij de brug’ en dat onze familienaam – althans, onze tak – zijn oorsprong vindt in een klein loopbruggetje in het Grunneger Laand.

 

Ik ben er geweest, in Warfhuizen. Een klein dorpje. En inderdaad, er heeft een loopbruggetje in het dorp gelegen. Zo wist een oude dame me te vertellen. Op de plek was later een vaste brug gebouwd die er nog steeds is. Ze wist me ook te vertellen dat er naast dat loopbruggetje een klein huisje stond, dat helaas al is afgebroken. Toch mooi, die sporen in het landschap. Ik hoop ooit nog een foto te vinden of te krijgen van dat loopbruggetje waar mijn familie naar vernoemd is.