Er zijn niet veel taaldingetjes die zo naar de oppervlakte worden gehaald als alles wat op een of andere manier versexualiseerd kan worden. Afgelopen week kreeg ik met volleybal een bal op mijn middelvinger. Hij stond meteen krom. ‘Pees gescheurd’ was de constatering van een deskundige volleybaldame direct al. De huisarts wist het in twee seconden. ‘Je hebt een mallet finger’. En ja hoor, ik tik nu met een gemalletspalkte middelvinger voor de komende zes weken. De middelvinger heeft een open zenuwverbinding met het mannelijk lid (figuurlijk dan he). Als het over de middelvinger gaat en ook nog een keer over stijf dan is het wachten op grappe. Voordat je het weet gaat het verhaal rond dat ik zes weken met een p.koker rond moet lopen. Quod non.

Inmiddels weet ik dat en probeer ik er wat omheen te manoeuvreren omdat ik er van overtuigd ben dat sexuele grappe al snel leiden tot ongezonde hitserigheid. Gevolg is dat je opmerkingen af gaat leren. Bypasses maakt. ‘Nee, dat is niet voor de poes’ kan echt niet. Laatst liet ik een postpakket bezorgen. Ik vind het een aardige vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid om dan fictieve namen met een D te verzinnen. Je moet toch wat doen om al die databases vrolijk om de tuin te leiden? Bij een wijnbestelling heet ik ‘Duvin Tillema’ en zo verwachtte ik gisteren een doos dus werd het ‘Doos Tillema’. Helemaal fout natuurlijk. Ja, lidwoorden zijn helemaal in als je begrijpt wat ik bedoel.

Vroeger had ik dat al met een pen-gat verbinding. De eerste keer keek ik rond in de klas. Niemand een associatie? Zal ik hem verklappen? Je bent natuurlijk wel helemaal de bink als je zo’n grap oppikt. Huiswerk checken bij je kids is ook link. ‘Ben je nog klaar gekomen?’ ligt dan voorop de tong. Oeps, even een kleine ombuiging maken.

Ach, eigenlijk ben ik het wel gewend. Mijn naam betekent in het Engels zoveel als een kruising tussen penis en rijkaard. Met name de eerste betekenis geeft wel eens wat ophef. Soms kom ik op Engelstalig grondgebied zelfs niet door de spermafilters heen. Mijn ouders wisten dat toen natuurlijk allemaal niet maar jij nu wel. Of je je kind ‘Dick’ moet noemen? Ach, dat laat ik maar – net zoals zo veel dingen –  in het midden.