Hieronder een aantal dingen waar ik – naast al het overige op deze site – energie van krijg.

Vrienden op de Fiets

Ik mag graag gastheer zijn,  het mensen naar de zin maken. En omdat dat breder leeft in ons gezin hebben we een gastenverblijf klaargemaakt in ons bijgebouw. Via Vrienden op de Fiets kunnen mensen bij ons in Ermelo komen logeren voor een bescheiden tarief. Voor ons een kleine moeite en erg leuk, al die verschillende mensen. Met de één heb je een uitgebreid gesprek onder het genot van een wijntje. De ander zie je haast niet, maar geniet wel van de omgeving en de rust. Helemaal mooi als het mooi weer is en ik ergens in de tuin een ontbijtje voor twee mag klaarzetten. Heerlijk toch?

Fikavonden

Op veel plaatsen beweegt zich een groep mannen van tussen de 30 en 60 jaar oud. Niet georganiseerd. Met als verbindende factor dat ze allemaal man zijn en zo nu en dan behoefte hebben om bij elkaar te zitten. Praten in het donker rond een vuurtje met een biertje of een wijntje. Hier en daar komt een bitterbal langs met vage saus. Dat. Meestal start het gebeuren wat later op de avond als vrouw en kinderen tot rust gekomen zijn. Veel mannen van de fikgroep hebben inmiddels een vuurschaal, vuurkorf of tuinhaard. De één met veranda, megaschaal en afzuigkap. De ander met een eenvoudig vuurkorfje en sinaasappelkistjes. Kleine variaties op een thema. Kostbaar, die mannen, die fikavonden.

Bosnië

Wat houd ik van Bosnië. Ruig en ongerept. De hete zomers en de koude winters. Zwemmen in dat kleine meertje bij de waterval van Vodapad Bliha waar alleen locals hun weg weten. BQQen in een grot, ver weg van de beschaving. Sleetje rijden van één van de heuvels nadat je je een pad hebt gebaand door 50 sneeuw. Die aparte kleine hoofdstad Sarajevo met zijn geschiedenis. De aardige mensen. Het leuke taaltje dat we leerden te spreken. Die prachtige Palanka vallei van 12 km lang, waar het echt stil is als de wind niet over de bergen waait. En natuurlijk de vrienden die we er hebben. Orthodoxen, Moslims, Kroaten, Christenen. Allemaal even dierbaar. Vier jaar wonen en werken in Bosnië heeft mijn, ons leven, voorgoed veranderd. Die verandering zit in de kleine dingen. Wat minder vast zitten aan spullen. Wat meer oog voor de details van het leven. Dankbaarheid, geloof en geduld wat dieper ervaren. Pure winst.

Zonnepanelen

Dit jaar hadden we totaal voor 600 euro aan kosten voor stroom en gas. En dat met name dankzij de zonnepanelen. Natuurlijk moet ik er wel meteen bij zeggen dat de panelen nog niet afgeschreven zijn, dus eigenlijk zijn de kosten hoger. Maar goed, dit is wel het langetermijnperspectief. Ik vind die panelen een mooie uitvinding. Dubbel blij als de zon schijnt, geen last van die dingen, vrijwel onderhoudsvrij en uitstekende investering bij lage creditrente. En in ons geval een goede manier om met de aankoop ook een ontwikkelingsproject te steunen. Even een kleine toelichting op die 600 euro want die komt natuurlijk ergens vandaan. We hebben 20 m2 zonnepanelen die goed zijn voor 3.000 kWh per jaar.

Lekkere geuren

Sommige dingen ruiken zo heerlijk, herken je dat? Hieronder een paar geuren.

* Tijm. Even met je hand er doorheen. Wat een fantastische geur komt daar af. We overwegen om tijm ergens in het looppad te zaaien. Als je er dan langs loopt en tegenaan stoot dan geeft dat die heerlijke geur. In Frankrijk hebben ze dat ook op de camping aan de rand van het gras..

* De vroege ochtend. Je stapt naar buiten en er hangt dan zo’n lekkere beloftevolle geur. Een nieuwe dag. Nieuwe kansen. Vogels die fluiten.

* Dennenbos. Met name dennenbomen ruiken zo lekker. Een wat speciale, kruidige geur.

* Zalm. Als ik gerookte zalm ruik dan loopt het water me al in de mond.

* Zeelucht. De wat ziltige lucht, golven erbij. Eindeloos.

* Kaneel. Ook zo lekker. Het ruikt zoals het smaakt door de appeltaart, de rabarber.

* Gebraden vlees. Met name gebraden spek/varkensvlees vind ik fantastisch ruiken.

* Tomatenstruiken. Een typische lucht. Heerlijk, mits niet te veel in één keer. Werken in een tomatenkas valt niet mee.