Deze eerste kollum meteen maar over een hot issue. Ukraine. Vladimir Vladimirovitsj Putin heeft zijn troepen verzameld in de Krim, het schiereiland waar een bescheiden deel van de Russische vloot ligt te dobberen. Ik kan me voorstellen dat Vladimir – zijn naam betekent volgens mij zoiets als ‘vredige overheid’ – niet graag wil dat nationalisten de Krim van hen afpakken. Er ligt een flink kapitaaltje in de haven, het is de uitvalsbasis waarmee Rusland strategisch gezien meetelt in het Midden Oosten. En het is voor de Russen eeuwenoude Russische grond. Bij Slavische volken ligt dat oergevoel rond grondbezit vrij diep. Veel dieper dan ons. Maar het is voor ons Nederlanders dan ook al een paar honderd jaar geleden dat we langdurig onder vreemde overheersing leefden. Wij koesteren onze vrijheid wel, maar vinden het met name heel normaal. In de Slavische gebieden ligt dat anders.

Putin. Zijn naam laat zich afkorten als VVP, wat in Rusland ook de afkorting is voor het bruto binnenlands product. Russischer kan niet 😉 Putin is de president die na zelf twee ambtsperioden te hebben geregeerd, Medvedev (de beer) een periode president liet zijn om aan de formele regels te voldoen. Waarna hij snel weer de touwtjes in handen nam. En hoe. Als voormalig KGB man weet hij wat het is om hard te zijn. Hard naar de bevolking. Hard naar onwillige regio’s. Tjsetsjenie kreeg zijn les met vele doden en platgewalste dorpen als gevolg. Het is niet zozeer een vraag wat de inzet van Putin zal zijn. Dat maakt hem geliefd bij de Russen. Je weet wat je aan hem hebt. Hardhandig de Russische rechten veilig stellen.

En waarom ook niet? Als het puur gaat om het beschermen van de Krim tegen nationalisten dan kan China daar begrip voor hebben. En ik ook. De volkswoede en de diepe verdeeldheid tussen oost (Rusland georiënteerd) en west (EU-georiënteerd) is reëel, dat hebben we de afgelopen maand wel gezien. De pro-Russische regering van Ukraine zorgde voor een veilige thuishaven voor de Russen. Maar met het afzetten van Janoekovitsj komt het Russische volksdeel en met name de Russische claim op een haven in gevaar, die al 300 jaar hun militaire uitvalsbasis is.  Ik snap dan ook niet goed waar die verontwaardiging in de hele wereld vandaan komt. Verontwaardiging, die blijkt uit het feit dat de VS sancties aankondigt, de EU sancties aankondigt, de NAVO spoedoverleg voert. Maar het belangrijkste is wel dat de VN Veiligheidsraad op dit moment bij elkaar is met als permanente leden VS, China, Frankrijk, Groot Brittannie  en … Rusland.

Ik hoop en bid dat er gepraat zal worden, daar in die VN Veiligheidsraad. De VS heeft er een handje van gekregen om een veel te grote jas aan te trekken. De VS mag dan wel een militaire supermacht zijn, maar de schuldenlast is zo hoog dat sancties tegen Rusland makkelijk een economisch boemerangeffect kunnen hebben. Bovendien heeft de VS nog steeds het zelfbeeld het meest welvarende land, de rechter en het geweten van de wereld te zijn. De woorden die met name Obama en Kerry in de situatie rond de Krim uitspreken, verwijzen naar dat zelfbeeld. Ik denk dat het hoog tijd wordt dat de VS de nieuwe verhouding in de wereld eerlijk onder ogen ziet en zich wat nederiger gaat opstellen. Stuur er op aan dat het parlement van Ukraine het eeuwenoude Russische recht in de Krim erkent. En gaat dat niet vanwege nationalistische motieven, gun de Russen dan de Krim.

Oekraine