Ooit gehoord van een trolleybus? Ze rijden in Arnhem. Het gaat om bussen die een bovengeleider hebben. Vergelijkbaar met treinen. Arnhem is de enige stad in de Benelux waar zulke bussen rijden. Goed voor het milieu en mooi stil. Kost wat aan aanschaf en onderhoud, maar dan heb je ook wat. Het trolleybus net ligt er al bijna 70 jaar en wordt waarschijnlijk binnenkort wel een keer ingehaald door elektrische bussen. Dus je kunt nog even genieten van dit prachtige fenomeen.

De trolleybus is ook een prachtige metafoor. Het belangrijkste aan een trolleybus is dat het aan de bovenleiding verbonden blijft. Raakt een trolleybus het contact met de bovenleiding kwijt dan kan hij nog een tijdje uitrijden, maar de chauffeur weet dat dat eindig is en dat de bus snel tot stilstand gaat komen. Een trolleybus moet aangehaakt blijven bij de bovenleiding. Daarnaast is het zo dat de trolleybus zo is ingeregeld dat het niet snel de stoepranden zal raken, zolang het contact houdt met de bovenleiding. Maar in contact met de bovenleiding heeft het wel bewegingsvrijheid. Er is een chauffeur en die kan de bus binnen de marges van de bovenleiding op diverse plekken op de weg laten rijden. Tenslotte is er de dienstregeling. Andere mensen rekenen op de trolleybus.

Zo is het ook met het geloof. Het belangrijkste is dat we contact met God houden, zodat ons leven niet eindig is maar eeuwig doorgaat. Zolang we in contact met God blijven zullen we niet zo gauw buiten de kaders gaan die God ons in de Bijbel gegeven heeft. En hebben we een zekere bandbreedte waarbinnen we volop leven kunnen, eigen keuzes kunnen maken. Een bandbreedte in kerkelijke stromingen, opleiding, vrienden, hobbies etc. Zolang we met die keuzes in contact met God blijven maken zal Zijn zegen er op rusten. En tenslotte is het belangrijk dat we zo’n spoor kiezen dat we anderen tot zegen zijn. Stilstaan. Mensen meenemen. Samen op weg.