Geplaatst op januari 17, 2013

Een paar maand geleden hebben we geprobeerd om elke zaterdagavond een voeten-op-tafel-sessie te organiseren met de kids. Het idee is dan dat je allemaal lekker lui in de voorkamer zit op relaxte stoelen en allemaal languit met de benen op de voorkamertafel. Met geen andere afleiding dan elkaar. Vervolgens kunnen alle gezinsleden onderwerpen aankaarten die ze met het hele gezin willen doornemen. Kan over taakverdeling gaan, over zakgeld of waar we/ze het ook maar over willen hebben.

Maar goed, je kunt ook te veel willen. Zaterdag is bij ons vaak een dag dat we alle kanten op vliegen en ’s avonds geen zin meer hebben of gewoon nog op pad zijn, bv ivm een concert van http://www.ContinentalKids.nl (aanrader vanaf 8 jaar) waar onze kids in meezingen. Dus veel voeten-op-tafel-sessies hebben we nog niet gehad. Maar de sessies die we wel gehad hebben waren heel boeiend. Bijvoorbeeld die op oudjaarsavond.

Oudjaarsavond hebben we onze kids gevraagd om terug te kijken. Wat vonden jullie de leukste momenten in het afgelopen jaar? De papadagen sprongen er toch wel uit ? En wat vonden jullie de minst leuke momenten? Welke plannen hebben jullie voor volgend jaar? Welke wensen hebben jullie? En op welke punten ben je tevreden over ons als ouders? En op welke punten zou je willen dat we het anders doen en hoe dan? Gelukkig zijn onze kids doorgaans wel tevreden met ons en wij met hen, dus werd het een gezellig, boeiend en leerzaam gesprek. En natuurlijk hebben we het geheel afgesloten met gebed. Ieder gezinslid heeft daarbij gebeden. God verteld dat we het heerlijk vinden om met Hem te leven, gedankt voor Zijn zorg voor ons, gebeden voor de grote dingen die in 2013 te verwachten zijn.

Wat ik van zulke gesprekken leer is dat je kids scherpe waarnemers zijn. Ze zien veel van je gedrag. Omdat het nog kinderen zijn is het voor hen vaak lastig er woorden aan te geven. Ze zitten ook al gauw in een loyaliteitsconflict. Alsof kritiek op ons betekent dat ze ons afvallen met als risico dat we ze niet meer liefhebben. Ach, ook daarover praten we heel regelmatig zodat ze lekker open blijven. En af en toe geven we ze even een zetje omdat wij hen door en door kennen en wel ongeveer kunnen inschatten wat ze bedoelen. Mooi om te zien als je kind dan opveert: ja, zo bedoel ik het.

Dus weer een gratis ideetje. Doe er je winst mee en be a blessing as a papa!