Zojuist – een term die me altijd weer aan 1980 en rookbommen doet denken – liet ik de hond uit. Ik realiseerde me plotseling dat hij zijn ‘alea jacta est’ moment nog niet gehad had. Reden genoeg om hem uitgelaten (hij wel) uit te laten in onze ecologische wijk die na de onderproductie des honds nog ecologischer zou zijn.

Ik keek wat rond en zag achter één van de ruitjes een bordje hangen. Nou is het hier modern dat mensen met kransen, vlaggen, posters, boeddha’s en bordjes de aandacht van argeloze voorbijgangers proberen te trekken. Maar dit keer zette hij mij aan het denken en zette hij mijn taalmechanisme in werking. ‘Pas op de hond’ stond er.

Waarschijnlijk bedoelde de eigenaar ‘pas op: de hond’. In een poging potentiële inbrekers te waarschuwen tegen kans op gerafeld letsel. Een wat bijzondere waarschuwing. Ik denk dat inbrekers ‘s nachts niet het licht aan zullen doen om te kijken wat er op het bordje staat. Doe er dan neon reclame bij denk ik dan. Maar gelukkig gebeurt dat niet.

Misschien bedoelde de eigenaar ‘ik pas op de hond’. Een leenhond dus. In deze buurt met veel honden geen overbodige luxe. Het beschermt je tegen al te veel vragen om op een hond te passen. Nee, ik heb er al eentje in huis. Beetje hetzelfde rijtje als buurkindertjes die om kerstbomen leuren na de Kerstdagen.

Dan is er nog de mogelijkheid dat het bordje op de hond past. Onwaarschijnlijk, tenzij het bordje een hele scherpe onderrand heeft en als guillotine moet werken in het geval de hond het bordje wil passeren.

Tenslotte kan het zijn dat het bordje letterlijk op de hond past. Dat lijkt me de meest aannemelijke verklaring. Het was een bordje van nog geen 20 cm en daar past al gauw een hond onder. Tenminste als je die van ons neemt – met huid en haar erbij gerekend – dan past hij makkelijk onder het bordje.

Een optie die ik graag wil verwerpen is dat de eigenaar pas op de hond heeft gezeten of constateert dat hij er op kan zitten. Ja, dan pas je op de hond. Maar dat doe je niet. Zelfs bij een paard vind ik dat zielig. Wie bedenkt nou zoiets dat je gezadeld wordt en dat er iemand op je gaat zitten. Ik zal eens op jou gaan zitten!

Dus al met al zou ik de tekst willen vervangen door de algemene tekst ‘pas op met bordjes’. En dat is zo juist voer voor nieuwe overwegingen ?