Geplaatst op januari 9, 2013

Het naar bed brengen is vaak het moment dat ik tijd heb voor elk van de kids apart. Ze hebben zo hun eigen ritueeltjes en zijn totaal verschillend in het tempo waarop alles plaatsvindt. En zodra het sleuren wordt is de lol er snel af. Voor beide partijen. Dus ik probeer de kids op jonge leeftijd vaak te lokken met voorlezen zodra ze klaar zijn met het hele protocol. En het liefst zitten ze daarbij op het bed van papa en mama. Dan lees ik ze een hoofdstukje voor, nog wat praten, samen bidden en dan in eigen bed slapen. En als er logeetjes zijn dan mogen de kids elk een onderwerp noemen (max. 3) en dan verzin ik ter plekke een verhaaltje over die drie onderwerpen. Voor mij ook spannend hoe het afloopt ?

De laatste tijd wordt het echt een sport – al moet je oppassen dat het tandenpoetsen er dan niet teveel onder lijdt – om binnen 100 tellen alles klaar te hebben. Voordeel voor mij is dat het oeverloze gemekker mijn mond niet uit hoeft, dat er een duidelijke deadline is gesteld – remember: I was a manager – en voor de kids is het leuk zo’n doel te halen. Ach, als ik toch bezig ben met management gereutel: eigenlijk komt het neer op een SMART doel stellen: Specifiek, Meetbaar, GeAccepteerd door beide partijen, Realistisch en met een TIjdsaanduiding. Zodat je de tijd kunt besteden aan de dingen die energie geven in plaats van de energie weg te laten lekken in push & pull gedrag ?

Naar bed brengen is ook een uitstekend moment om ff met je tiener te praten. Geen prikkels meer, geen alter-ego’s, geen schermen meer om tussen heen en weer te flitsen. Rust. Alles wat gedurende de dag wat minder handig ging tussen mij en mijn tiener kunnen we dan in een paar woorden goed zetten. ‘O, dat bedoel je. Hm, ja, kwenie waarom ik dat zei. Was niet zo handig.’ Mooie basis voor de nacht.

Ook gaaf is dat de kids steeds meer zelf bidden en zelf initiatief nemen om voor bepaalde mensen of situaties te bidden. Een van de kids heeft een keer een gebedslijst aangelegd en hield dan met de pen de stand van zaken bij. Geweldig toch! Ja, daar kan ik wel van genieten. De naar-bed-breng-tijd is ook een uitstekend moment om je kind te vertellen dat je van hem of haar houdt. Doe dat vooral! En ben je niet gewend om je zo uit te drukken, begin er dan vandaag mee. ‘Ik hou van je’ ‘Ik vind je lief’ of om te starten ‘hey, je doet het goed’ of ‘ik vind het fijn dat je vandaag…’

Oke, genoeg voor nu. Be a blessing as a papa!