Mijn nieuwe blogserie. Ik heb er zin in! Eindelijk eindeloos over taal mekkeren. De Nederlandse Taal (voor één keertje met hoofdletter; mag wel hè) is zo mooi… Toegegeven: het klinkt wat staccato. Engels is zachter en Frans is romantischer. Toch is er geen taal als de onze. Leuk speelgoed ook. In deze blogs probeer ik je mee te nemen door de taal. En weer niet als kenner, als professional of als iemand met sluitende/stuitende antwoorden. Primair als toerist, of hooguit als gids, die leuke hoekjes weet.

Ik wil het gaan hebben over de dynamiek van letters. Over tegenstellingen. Over woorden die kloppen en woorden die totaal de plank misslaan. Ik wil het hebben over bijzondere taalcreaties als palindromen en chronogrammen. Over bijzondere namen. Enzovoort enzovoort.

En ook hier geldt: boduur er vooal op voot. Lat ik ns n verschijnsl pakkn. Je hbt vl mndr lttrs ndig dn je dnkt. Strker ng, als je dze znnen lest, dn makn je hrsens vanzlf de ntbreknde ltters aan. Nu je ze lest, vrm je zlfs de klnkers in je hofd erbij! Het kn nog gekker. Je knut zfels de lttres door eklaar giooen bennin elk wrood. Mkaat voor je hsrenes neit zvoeel uit. Zolang je maar de eerste en de laatste letter van elk woord op de goede plaats zeg, sdrane rdtwo the ioeijlmk! Oeps, benieuwd wat Google Translations mijn Bosnische vrienden nu voorzet ?

Gemerkt dat je hersens even extra moeten schakelen, maar daarna feilloos produceren? Lees je wel eens op de kop? Probeer maar. Ga tegenover iemand zitten die een boek leest. Je leest hem zo op de kop mee. Waarschijnlijk geen enkel probleem. Soms kijk ik bij sollicitatiegesprekken en onderhandelingen even op het papier van de ander. Of als iemand zit te schrijven dan lees ik gewoon even mee. Soms val ik door de mand als ik bijvoorbeeld zeg ‘Tillema’ als ik iemand na ‘Dick’ zie aarzelen met schrijven.

Taal kun je op veel manieren lezen. Iedereen heeft wel eens zinnen proberen te lezen die op de andere kant van de ruit waren geplakt. Kost even wat training, maar dan is het niet moeilijk meer om in spiegelbeeld te lezen. Ik ken zelfs een gezin die er een sport van hadden gemaakt om alle zinnen achterste voren op te zeggen. neggez et po nerov etsretcha nenniz ella duS. Ook dat heb je met een paar keer trainen gewoon onder de knie. Bizar hè? ?