Geplaatst op maart 13, 2013

Hoe bereik je dat je kids in vrede met elkaar en met ons als ouders leven? Ik denk niet dat ik daar een sluitend antwoord op kan geven. Maar ik kan wel een paar ingrediënten delen uit ons gezinsleven zodat je wat hebt om te reflecteren. En zoals dat bij bijna alles in dit moderne leven gaat: pik er uit wat bruikbaar is…

1. Voorbeeldfunctie. Ik leef (meestal) ? in vrede met mijn vrouw. En ik denk dat het investeren in de relatie met je vrouw één van de mooiste cadeaus voor je kids is. En je vrouw wordt er ook nog een keer mooier van… ? De manier waarop mijn vrouw en ik met elkaar omgaan zijn voor de kids ‘lesmateriaal’ voor oa hun relaties met elkaar.

2. Postmoderne tijd. Echtscheiding gaat ook onze familie- en vriendenkring niet voorbij. Als de kids merken dat ik van mijn vrouw houd, dan geeft dat een stuk rust en vrede in hun koppie. En dan toch komt regelmatig die bange vraag op: ‘maar jullie blijven wel bij elkaar he?’

3. Uitschelden. We zijn er altijd heel fel op als de kids elkaar of ons uitschelden. Dat willen we absoluut niet hebben. Kijk, ze kunnen altijd nog leren om elkaar met volmaakte ik-boodschappen te pleasen. Dat hoeft nou ook weer niet. Maar schelden is een vrij desastreuze boemerang. Omdat woorden nou eenmaal macht hebben.

4. Tone of voice. We willen dat onze kids leren op welke toon en op welke manier ze met ons, met elkaar, met anderen kunnen communiceren. Wij verwachten als ouders enig respect. Ze hoeven geen ‘u’ te zeggen, maar we willen wel kunnen merken dat ze ons respecteren, dat ze ons gezag aanvaarden om het eens wat vormelijker te zeggen.

5. Complimenten. Wij geven de kids regelmatig complimenten en laten ook merken dat wij het waarderen wanneer zij elkaar of ons complimenten geven. Niet dat dat altijd gebeurt – en zeker in de pubertijd komt er een hoop ruwheid los – maar als er dan toch complimenten worden geuit dan wordt de sfeer meteen heel plezierig.

6. Persoonlijke vrede. Dit maar even als laatste, maar voor mij heel belangrijk. Ik ervaar vrede in mijn leven door dicht bij de bron te blijven. Dat doe ik door elke dag te beginnen met ‘stille tijd’. Dat merken de kids natuurlijk ook.

All right. Vrede is het nastreven waard! Be a blessing as a papa.