Overal in de kamer rotzooi. Lego, playmobiel, poppen, auto’s. Nergens rust en ruimte. Waar moet je beginnen?? Herkenbaar? Misschien kan ik je dan wat handvatten geven om deze chaos te lijf te gaan.

1. Afspraken maken

Kids kunnen veel meer dan we vaak denken. Maak een duidelijke afspraak met ze. Net wat je wilt. Je kunt met ze afspreken dat ze alleen in een bepaald deel van de kamer mogen spelen. Je kunt met ze afspreken dat ze elke middag hun speelgoed op moeten ruimen, dus voor het avondeten. Na het avondeten is er immers vaak geen tijd meer voor. Het handigste is ze te belonen voor een opgeruimde kamer. Bv ‘je mag een filmpje kijken als je speelgoed opgeruimd is’. Wat je ook kunt doen is dat ze pas iets nieuws mogen pakken als het oude opgeruimd is. Eerst de auto’s opruimen. Dan de lego pas pakken.

2. Inkaderen

Speelgoed hoeft niet all over te liggen. Lego kun je op een kleed laten leggen, zodat je na het spelen het kleed op kunt tillen en de lego in één keer in de legobak kunt legen. Playmobiel idem. Voor auto’s kun je afspreken dat ze alleen op het auto-verkeerskleed met de auto’s spelen. Door het zo af te bakenen blijft het overzichtelijk en kun je aan het eind van de dag sneller opruimen. Heb je een slaapkamer over dan kan het heel aantrekkelijk zijn om daarvan een speelkamer te maken. Toch is dat niet altijd een goede oplossing. Het ene kind zal het heerlijk vinden, maar er zijn ook veel kinderen die graat dicht bij papa en mama willen zijn als ze spelen. Voor hen is de kamer heel veilig. En andersom zul je met jongere kinderen graag een oogje op ze willen houden. Ook dat pleit voor spelen in de woonkamer.

3. Bakken

Zorg dat je in de kamer een paar flinke bakken hebt staan waar het speelgoed in kan. Dat kunnen doorzichtige curver bakken zijn of mooie styling opbergbakken. Net wat je wilt. Het idee is dat hoe duidelijker je zelf weet waar welk speelgoed heen moet, hoe duidelijker je je kind er over kunt informeren. Wat ik vaak deed is dat ik alle speelgoed die niet ‘met kleed en al’ opgeborgen kon worden met een veger op een hoop voor de kast veegde cq liet vegen. Vervolgens kon bij de kast alle speelgoed in de juiste bakken worden gedaan. Gaat eigenlijk best snel.

4. Te veel

Vrijwel iedereen heeft te veel speelgoed. Toch? Zorg dus tijdig dat de stroom wordt ingedamd. Door speelgoed te ruilen met vrienden. Door speelgoed te verkopen via Marktplaats zodra nieuw speelgoed het huis in komt. Door speelgoed een tijdje op zolder te zetten en ander speelgoed van zolder beneden te brengen. Hoe dan ook, een overkill aan speelgoed maakt het kind niet gelukkig. Stel voor jezelf een grens. Bijvoorbeeld: als de bak uitpuilt dan gaat er speelgoed de kamer uit. Ik heb overigens gemerkt dat deze regels niet gelden voor lego en de meeste playmobiel. Die zijn tijdloos en doen een dusdanig beroep op de creativiteit dat het doorgaans niet slim is om (een deel van) de lego en playmobiel de deur uit te doen.

Tenslotte: houd altijd voor ogen dat er veel en uitbundig gespeeld moet worden. Speel goed! Het liefst buiten. Stimuleer ze daarin en help ze hun creativiteit te ontwikkelen!