Welk type manager ben jij ? Ik ben er de afgelopen jaren heel wat tegengekomen. En het leuke is dat je managers in allerlei soorten en maten hebt die allemaal effectief kunnen zijn. Mits ze hun kwaliteiten op de goede manier inzetten.

∇ De visionair. Deze manager heeft visie, kijkt vooruit. Weet haar team mee te nemen in vergezichten. Het team weet altijd waar het heengaat. De visionair kan zich wel eens ergeren aan een team dat niet meekomt met haar snelheid en visie. Zucht, lastig. Of het botst tussen visionair en directie, waarbij het spannend is of de visionair in staat is te leven met de besluitvorming van directie en/of managementteam.

∇ De bij. De bij is vooral inspirator. Doet management by walking around. Weet veel en weet iedereen op het juiste moment van de juiste informatie te voorzien. Belegt de verantwoordelijkheden laag. Creert min of meer zelfsturende teams en weet altijd op tijd in te grijpen. De bij is wel eens wat onzichtbaar als leider. Je wilt ook wel iemand die gewoon op haar stoel zit en die niet altijd weg is.

∇ De nerd. Deze manager weet alles. Veel meer dan al haar werknemers bij elkaar. De grote vraagbaak waar iedereen met respect tegenop ziet. Geen detail wordt gemist. Alles stevig onder controle. De nerd heeft echter geen oog voor intermenselijk geneuzel. Problemen moet je zelf maar oplossen, dat doet de nerd immers ook met haar problemen?

∇ De teamplayer. Deze manager wil vooral de dingen samen doen. Samen mooie en leuke dingen bedenken en daar samen gelukkig van worden. Samen successen vieren. Het samen ook wel eens moeilijk hebben. De teamplayer gaat soms ook wat te veel op in haar team. Als er lastige beslissingen moeten worden genomen dan wil het team toch wel graag dat zij opstaat en die neemt. Dat ze daar niet voor wegduikt. De teamplayer loopt ook het gevaar dat ze klem komt te zitten bij tegenstrijdige belangen van directie en het team dat ze aanstuurt.

∇ De doe maar normaal. Sommige managers zijn bewust kleurloos. Doen hun ding van 9 tot 5. Niks op aan te merken eigenlijk en dat kan 20 jaar zo doorgaan. Met name voor bedrijven die niet zoveel veranderen in de loop van de jaren en vaste klanten hebben kan de doe maar normaal manager het lang volhouden. Onder deze manager kan het wel eens wat saai worden. Nooit eens wat nieuws.

∇ De duizend ideeën manager. Ook dit type heb ik meegemaakt. De manager die altijd met tig ideeen rondliep. Is er een probleem dan ziet zij die als een heerlijke uitdaging. Sowieso smult ze van alles wat nieuw is. Je probeert eens wat, als dat niet lukt dan probeer je nog eens wat etc. etc. Lukt het niet dan beklaagt deze manager zich niet maar trekt het team meteen mee in het volgende opwindende idee. Niet te lang achterom kijken. Het gevaar van deze manager is dat de realiteitszin wat kan ontbreken en dat medewerkers doodmoe worden van steeds maar weer nieuwe impulsen.

∇ De excuusmanager. Sommige managers zitten niet op die stoel omdat ze willen, maar omdat ze daar geplekt zijn. In deze sneue constellatie proberen manager en medewerkers er het beste van te maken. In het gunstigste geval is het niet vervelend. Maar echt leuk wordt het vrijwel nooit. De excuusmanager doet er beter aan zo snel mogelijk een plek te zoeken die wel geschikt is anders gaan zowel zijzelf als de medewerkers als het organisatiedeel er onder lijden.

∇ Het voorbeeld. Je hebt van die managers die ten voorbeeld worden gesteld. Met name bij grote bedrijven is er veel behoefte aan rolmodellen. Voorbeeldige managers sturen niet alleen hun team aan, maar worden ook gevraagd om mee te doen in allerlei commissies. Omdat ze zo goed zijn wil iedereen met ze praten, van ze kopiëren. Je moet als voorbeeld manager stevig in je schoenen staan en wat slim zijn wil je dat goed handelen. Het voorbeeld zijn is prettig, maar tot op zekere hoogte. Je hebt het al snel veel te druk met allerlei andere zaken en mensen dan de werkzaamheden waarvoor je bent aangesteld en de mensen die je zijn toevertrouwd.

Zomaar een opsomming van een aantal types. Je kent er vast nog veel meer. Mooi om te zien dat we heel divers gemaakt zijn. En dat een bedrijf floreert als er heel verschillende managers aan het bedrijf bouwen. Dus wees vooral je beste zelf!