We houden van de natuur. Gods schepping. We genieten elke dag weer van een mooie natuurlijke plek om te wonen. Zoveel mogelijk in harmonie met planten en dieren. De gemeente Ermelo heeft een Groenvisie op gesteld, waarbij zogenaamde ‘natuurpunten’ worden gehanteerd. Voor de gemeente om na te gaan of bij bouwplannen voldoende rekening wordt gehouden met de natuur. Maar ook voor ons als inwoners een leuk instrument om eens met andere ogen naar je eigen tuin te kijken. Ik heb onze tuin op deze punten beoordeeld. De uitkomst:

a. Groen- of bruin dak. We hebben 15 zonnepanalen op ons dak liggen. Op dit moment voldoende voor al onze jaarlijkse stroombehoefte. Daarnaast hebben een twee kleine sedumdakjes gerealiseerd. Eentje op een houthok en eentje op het dak van de hottub. En we hebben bij vervanging van het schuurdak de oude bemoste pannen teruggeplaatst. Beetje rikant ivm doorlekken, maar wel erg mooi groen als het wat regent.

b. Klimgroen. We hebben een schutting bedekt met hedera en een tuinboog met kamperfoelie. Daarnaast hier en daar wat spontane plekken met hedera die lekker hun gang mogen gaan. Alleen in de grote bomen laten we ze niet groeien.

c. Insectenhotel/nastkast voor vlinders. We hebben verschillende insectenhotelletjes opgehangen en daar komen er nog wel een paar bij. Ook een nestkast voor vlinders hebben we een mooi plekje gegeven.

d. Nestplaatsen voor vogels/nestkast. We hebben verschillende vogelkastjes opgehangen. Die worden nog niet zo druk behuisd, dus maar even kijken wat daar fout gaat.

e. Voedsel voor vogels. We hebben diverse planten en boompjes waar de vogels zich tegoed aan doen. Onder andere de krentenboom is geliefd, maar ook de blauwe druif laten we meestal voor de vogels hangen. Hulst hebben we eigenlijk een hekel aan, maar groeit ook in onze tuin.

f. Verblijfplaatsen voor vleermuizen/kasten. We hebben een vleermuizenkast hangen, maar voor zover bekend woont daar nog niemand in.

g. Verlichting irt vogels en vleermuizen. We houden geen rekening met vogels en vleermuizen als het gaat om verlichting. Helemaal donker is te onveilig.

h. Inrichting voor kleine zoogdieren/rommelhoekjes. We hebben een paar rommelhoekjes in de tuin. Onder de grove den. Onder de trampoline. Onder de heg. Achter de moestuin. De steeg tussen ons en de buren. Het zijn plekken waar we weinig komen en die we minimaal bijhouden en waar kleine dieren dus hun gang kunnen gaan. Natuurlijk hebben we ook bewust een klein hoekje met brandnetels voor de vlinders.

i. Inheemse haag > 10 m. We hebben een flinke haag om de tuin heen waar dagelijks tientallen mussen en andere vogels in zitten te spelen en te fourageren.

j. Inheemse bomen en struiken. Er staat een flinke esdoorn op de oprit. Onder andere een feest voor duiven en bij de bloei voor bijen en andere gevleugelde insecten. Ook de vlier doet het goed bij de vogels en lieveheersbeestjes vanwege de luizen. En onze twee hazelaars zijn ook altijd een geliefde plek. Heel soms zien we een eekhoorn.

k. Inheems bloeiende beplanting. We hebben van allerlei inheems bloeiende planten in de tuin, waaronder meerdere soorten klimop, vlinderstruik en sedum. Insecten zitten ook graag in de kruidentuin als de kruien in bloei staan. Een deel van de tuin is met opzet bij- en vlindervriendelijk aangelegd. Ook in verband met het bijenvolk dat we hebben (helaas hebben de buren er last van; daarom staan de bijen nu elders).

l. Takkenril > 5 m. We hebben geen takkenril in onze tuin. Hier en daar liggen wel wat takkenhoopjes onder de heg, maar dat mag geen naam hebben.

m. Boomgaard > 10 fruitbomen. We komen een heel eind met de fruitbomen. 2x vlierbes, pruim, 2x peer, appel, kers, moerbei, kiwi, diverse framboos, kruisbes. En de walnoot van de buren. De meeste van onze fruitbomen zijn klein. Alleen de pruim heeft een mooie grote omvang en levert volop!

n. Bloemrijk grasland 100-1000 m2. Ons gras is bloemrijk. Het is niet zo dat we ons maaibeleid hebben aangepast, want het moet ook netjes blijven. Maar we zorgen wel voor een natuurlijk grasmat. Gemaaid gras voeren we niet af, maar laten we (evt gemulchd) liggen. Bloemen en mos laten we gewoon zitten. We merken dat heel veel vogels graag op onze gras verblijven.

o. Zoomvegetatie langs perceelrand. We hebben geen extra aandacht besteed aan zoomvegetatie.

p. Inheems bosje > 30 m2. Onze tuin is te klein voor een bosje.

q. Mantel- en zoomvegetatie in overgang naar bosranden > 100 m2. Nee, hebben we geen aandacht aan besteed.

r. Waterbeheer. Op ons erf staan inmiddels zes watertonnen waar we het hemelwater in opvangen. De grootste ton is rechtstreeks aangesloten op de vijver. De andere tonnen hebben een kraantje, waardoor we dat water kunnen gebruiken voor de tuin. Alleen het overtollige water gaan het riool in.

s. Tuinvijver. We hebben een natuurlijke zwemvijver waar onder andere schaatsenrijders, libellen en kikkers in zitten. Daaraan verbonden ons biofilter, waar op dit moment kikkerdril in zit. Met name het biofilter is een geliefde plek voor vogels om zich te badderen.

t. Natuurvriendelijke oever. Het biofilter heeft wat moerassigs, maar dat mag geen naam hebben.

u. Gerecycleerde materialen. We hebben diverse kleine muurtjes in de tuin gemetseld. Met opzet grof gemetseld, zodat spinnetjes en andere kleine dieren er een verstopplek hebben. Daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt.

Doet me goed dat we op 15 van bovenstaande punten onze tuin al natuurlijk ingericht hebben! Doe je mee?