Het was voor mij een volstrekt nieuw fenomeen, maar er zijn medemensen op deze aardbol die totaal in de zenuwen schieten van papier. Rekeningen. Folders. Brieven. Kranten. Diploma’s. Nog meer rekeningen. Aanmaningen. Ze weten volstrekt niet wat ze er mee moeten, voelen zich er door belaagd en achtervolgd. Gevolg is allerlei uitvlucht- en ontwijkgedrag. Je stopt ze zo ver mogelijk weg achter een kastdeurtje. En misschien zijn er onder ons die ze zelfs in de allesverbrander gooien. Welnu, al deze mensen wil ik graag een kleine handreiking in 10 stappen doen. En ik beloof je dat het je niet meer dan een morgentje tijd kost. Meestal is de klus binnen twee uur geklaard! Mijn doel is niet dat je papier leuk gaat vinden, maar wel dat het beheersbaar wordt. Dat je de volgende keer als je de brievenbus hoort klepperen denkt: ‘O, papier. Kom maar op. I know‘.

Wat heb je nodig voor dit recept? 1 Grote Kartonnen Doos, 10 ordners, 10 setjes met elk 10 tabbladen waarop nummers 1 tm 10 staan (1 tm 15 of 20 mag ook), 1 setje insteekhoezen met vier (of meer) gaatjes aan de linkerkant en de bovenkant open, 11 lege velletjes A4, 1 ‘Nee Nee sticker’ (te verkrijgen bij de gemeente), 1 Goede vriend (iemand die je vertrouwt, die van orde houdt en bij wie je papier-probleem veilig is. Nodig hem of haar uit om deze klus samen op te pakken).

1. Plak de Nee Nee sticker op je brievenbus zodat je zo min mogelijk papier in huis krijgt.

2. Maak 6 m2 van je vloer vrij.

3. Haal samen AL je papierzooi uit ALLE verborgen hoekjes, kastjes en plekjes. Gooi alles op één Grote Hoop op de vloer. Ook je aanmaningen en boetes. ALLES. De angel moet er namelijk in één keer uit. Anders dan blijft het knagen.

4. Maak een paar foto’s van de Grote Hoop en realiseer je dat dit nu voorgoed voorbij is. Zet de Grote Kartonnen Doos naast jullie neer.

5. Maak een eerste grove scheiding van alles wat je aantreft. Doe alle Bankspullen op een stapel, alle Schoolspullen op een volgende stapel, alle Verzekeringspapieren op een volgende. Enfin, net wat je leefsituatie is maak je stapels voor Huis, Belastingen, Kerk, Auto, Giften, Facturen/Bonnetjes, Diploma’s etc. Gooi ondertussen ALLES in de Grote Kartonnen Doos wat niet van waarde is.

6. Alles wat je tegenkomt waarop je nog actie moet ondernemen leg je apart op een stapeltje waarbij je een papier met BELANGRIJK zet.

7. Probeer het aantal stapels nu te reduceren tot 10 stapels. Doe eventueel wat onderwerpen bij elkaar, zoals Bank en Belastingen. Of Huis en Energie.

8. Heb je 1o stapels dan neem je de 1e stapel mee naar een schone 2 m2 van je kamer. Probeer samen te ontdekken of je deze 1e stapel weer in 10 verschillende onderwerpen kunt verdelen. Bijvoorbeeld: Verzekeringen kun je onderverdelen in Opstalverzekering, Inboedelverzekering, Autoverzekering, Zorgverzekering, Overlijdensverzekering, Aansprakelijkheidsverzekering, Rechtsbijstandverzekering etc. Probeer de hele 1e stapel onder te verdelen. Maak een keuze bij de papieren die je dan nog overhoudt. Maak 1 ordner en 1 pakje van 10 tabbladen klaar. Schrijf op een A4: ‘1. Opstalverzekering’, daaronder ‘2. Autoverzekering’ etc. Schrijf het zo op het A4 dat je de 10 onderwerpen mooi over het A4 verdeelt. Doe het A4tje in de insteekhoes voorin de ordner. Doe de tabs er achter en voeg per tab de papieren van dat onderwerp toe. Dus alle papieren van Autoverzekeringen gaan achter tab 2. Doe daarbij de oudste papieren achteraan en de jongste vooraan. Werk zo de hele stapel Verzekeringen weg totdat hij helemaal in de ordner zit. Daarna begin je aan de volgende stapel, bijvoorbeeld ‘Huis’. Bij het stapeltje Diploma’s gebruik je insteekhoezen voor de waardevolle papieren waar geen gat doorheen mag. Boeken, tijdschriften en andere papieren die niet in een ordner passen berg je apart op waarbij je de tijdschriften per soort opbergt in een tijdschriftenbox.

[N.B. Soms loopt het een beetje door elkaar heen. De papieren van de autoverzekering, moeten die nu bij Auto of bij Verzekeringen. Idem voor motorrijtuigenbelasting. Auto of Belastingen? Maakt niet zo veel uit welke rubriek je kiest. Maak daarin gewoon een keuze, volg die consequent en schrijf het eventueel er bij op het tabblad.]

9. Je hebt nu dus 10 ordners met papieren. En daarnaast alleen nog het stapeltje met BELANGRIJK. Ben je helemaal tevreden met de indeling van de ordners, schrijf dan op de rug het onderwerp. Ben je nog niet helemaal tevreden, verander dan hier en daar de indeling maar haal niet weer de hele boel overhoop! Je kunt het geheel verfraaien door de A4tjes op de computer uit te tikken en de ordner ruggen te stickeren. Zet de ordners ergens op een mooi plekje neer. En zet de Grote Kartonnen Doos dichtgeplakt bij het oud papier.

10. Dan komt de belangrijkste fase. Die bestaat uit twee delen. De eerste is dat je het stapeltje met BELANGRIJK samen met je vriend doorneemt en er actie op onderneemt. Heb je hiervoor meer tijd nodig, maar dan binnen een week een nieuwe afspraak met deze vriend. Maar zorg dat die stapel dan weggewerkt wordt! Dat geeft rust en vertrouwen. Alles op orde. De tweede fase begint direct nadat je de ordners klaar hebt. Bereid je er mentaal op voor dat diezelfde dag weer nieuw papier je huis binnen zal dringen. Dat is geen probleem, want jij hebt je ordners klaar. Kijk bij binnenkomst even wat het is. Urgente dingen direct dezelfde dag oppakken. Maar de meeste papieren kunnen best een week wachten. Plan een vast dagdeel in – meestal is een uurtje ruim voldoende – om op alle papieren die die week zijn binnengekomen actie te ondernemen en ze meteen op te bergen op het juiste plekje in je ordners.

Hoop dat dit je helpt! Heb je nog vragen of suggesties, schroom niet me even te mailen. Wil je graag dat ik help met ordenen dan is dat ook prima. Voor zo’n standaard papieropruimsessie vraag ik wel een klein prijsje, maar dan heb je ook wat 😉