Plaatsnamen zijn fascinerend genoeg om er even bij stil te staan. In de provincie Groningen ligt een dorpje Doodstil. Als je Groningen niet kent dan spreek je het uit als ‘Dood stil’, maar een ’til’ is een bruggetje. In dit geval het bruggetje van meneer Doode. Zo is mijn familienaam waarschijnlijk ook vernoemt naar een bruggetje. Ik ben de archieven in gedoken en kom daar het volgende tegen:

4-10-1767 Beide gemeentes op attestatie Jan Jans en Martjen Jans Ehelieden van Zuidhorn, nu woonende op de Plaatze van Jan Harms en Grietje Jans bij de Warfhuister looptil, terwijl Jan Harms en vrouw ouderling tot Maarslag na Mensingeweer zijn verhuist in het huis van de Commissaris.

Alleen al het idee dat precies 200 jaar voor mijn geboorte mijn voorouders zich (zeer waarschijnlijk) lieten vernoemen naar het loopbruggetje in Warfhuizen. Het bruggetje schijnt nog steeds te bestaan. Ik moet er nodig een keer heen. De andere kant van de familie is wellicht vernoemd naar het plaatsje Den Akker in de Neder-Betuwe, waar de SGP zo’n beetje de grootste partij is.

Er zijn meer leuke plaatsnamen. Wat denk je van het plaatsje Hem? Als er een ziekenhuis zou staan dan zou je ‘in Hem verbonden’ zijn, een uitdrukking die christenen nogal eens gebruiken. Als je een markante plaats zoekt om je geliefde ten huwelijk te vragen dan heb ik een tip voor je: Zeist! Uit te spreken als ‘Ze is ‘t’!

Wist je dat er allerlei landen in Nederland liggen? Er is een dorpje dat Engeland heet en een dorpje dat Frankrijk heet. Amerika is er ook. ‘Abcoude’ heeft me ook altijd gefascineerd omdat het de letters abcde in zich heeft! Plaatsen waar ik liever niet zou wonen zijn Bergharen, Botshoofd,Cruquius (betekent vast geen ‘krukjes’), De Horck, Waspik, De Jammer, De Poffert en De Galhoek, Maar er zijn ook genoeg leuke plaatsen hoor. Wat dacht je van Lollum en Wijngaarden. Maar de mooiste plaats is toch de omega van het rijtje. Alfabetisch de hekkensluiter. Zwolle.