Het mobieltje dat ik heb heeft geen watsep en geen camera, geen roomservice en geen betaalfunctie. Het belt, kan berichten versturen en er zit een pacman achtig spelletje op voor als je helemaal niets anders meer verzinnen kan. Maar ook op mijn telefoon zitten toetsen met daarop elk drie letters. Laatst ‘deden’ we als gezin het boomkroonpad en zaten we aan een tafeltje onder de patatten te bedenken welke woorden je zoal kunt maken van die drie lettertjes.

De eerste uitdaging was om met één toets een zo lang mogelijk woord te maken. We kwamen niet verder dan ‘mono’, ‘effe’ en ‘high’, drie onvervalste Nederlandse woorden. Vijf letters moet mogelijk zijn zou je denken, maar wij konden hem niet vinden. Daarna moesten we een zo lang mogelijk woord maken met van elke toets één letter. Met een nip aan de cola kwam het woord ‘bezuip’ er uit. Ook daar moet een langer woord uit te persen zijn. 

Dan het langste woord dat je met één klik krijgt, dus van de letters adgjmptw. Wordt niet lang omdat er maar één klinker in zit. Maar met ‘dampt’ geen gekke score. Dan met twee klikken, dus van de letters behknqux. Ik kom niet verder dan ‘beuk’. En met drie, dus de letters cfilorvy. Nou ja, vooruit. ‘Clio’ dan. Kom maar op met betere!

Ach, en als je toch aan het prutsen bent met je mobiel dan is het wel leuk om te proberen zoveel mogelijk getallen in een zin te persen. Zo van ‘1 2ling uit 3, 4de om 5 uur 6 7s op de eindlijst, waarbij ze d8en aan de ge9heid die de 10ers onderling koesterden. Net 11jes’. En dan andersom: ’10 9s? D8 het niet! Maar 7 6en in het 5e jaar is iets om te 4en in 3 met z’n 2tjes onder het genot van gebraden 1deborst’.