Op zoek naar bijzondere woorden stuiterde ik op ‘zondeval’. In de christelijke volksmond staat dat voor de val in zonde van de eerste mensen, Adam en Eva. Je kunt ook zeggen dat Adam en Eva in de val van de duivel zijn getrapt, de zonde-val. Maar ‘zondeval’ kan ook gelezen worden als de val van de zonde zelf. Juist doordat Adam en Eva er in trapten was dat het begin van Gods reddingsplan, namelijk dat Jezus de wereld zou redden.

Bijzondere woorden dus deze keer. Wat dacht je van Marsepein? Echt een mannenwoord. Het verwijst namelijk naar Mars-pijn als equivalent van Venuspijn. De pijn die je lijdt omdat je nou eenmaal man resp. vrouw bent. Bij sommigen gaat die pijn niet verder dan een knipje of een inscheuring, bij anderen is het een gevoel van existentiële bevreemding. Het gevoel dat je in de verkeerde jas geboren bent.

Axioma is ook een mooi woord. Het komt uit de wiskunde en staat voor de grondslagen van alles wat wij mensheid aan wiskundige wetmatigheden hebben gevonden. Bijvoorbeeld het axioma 1+1=2. Of het axioma Dick+Carolien=Carolien+Dick. Alleen al het idee dat op deze steentjes heel, heel veel gebouwd is. Maar ‘axioma’ staat voor mij ook voor de actie-oma. Je kent dat typetje wel. Heeft inmiddels kleinkinderen, maar je zou het niet zeggen. Goed figuur, speelt nog elke week tennis. En natuurlijk jaarlijks de Nijmeegse 4daagse…

Tenslotte het woord dichten. Klopt niet, maar komt meteen binnen. ? Dichten is openen. En gedicht is geopend. Een goede dag!