Dick mobiel tm 12012015 001Mijn vrouw vindt spruitjes heerlijk en dus maak ik met veel liefde voor haar een lekkere spruitjesschotel klaar.

Daarvoor gebruik een prachtig aardewerken ovenschaaltje van 20 x 10 cm. Zo eentje waarvan mijn vrouw zegt: ‘wat snoepig’. De hoeveelheden heb ik hieronder meestal niet vermeld. Die zul je moeten aanpassen aan de grootte van de schaal en van de aardappels.

Nodig: spruitjes, aardappels, spekjes, olijfolie, knoflook, ei, ui, zout, peper, paprikapoeder, kerrie, griekse kruiden, kookroom en kaas.

1. Schil de spruitjes en de aardappels en kook ze in één pan tot ze bijtgaar zijn. Heb je hele grote aardappels, snij ze dan in plakken of stukken voordat je ze kookt.

2. Doe olijfolie in een koekenpan. Fruit het uitje, 2 knoflookteentjes, wat spekblokjes, zout, peper, paprikapoeder en kerriepoeder in de olijfolie. Van alle kruiden maar klein beetje toevoegen.

3. Giet de aardappels en de spruitjes af. Doe ze bij ui, knoflook en spek in de koekepan en hutsel het lekker door elkaar.

4. Vet de ovenschaal in met wat olijfolie. Doe het mengsel (van 3.) in de ovenschaal.

5. Doe het ei, beetje kookroom (of creme fraiche) en een klein beetje griekse kruiden in een beslagkom. Voeg er geraspte kaas aan toe. Als je van geitenkaas houdt dan maakt dat het geheel extra lekker… Meng het geheel goed door elkaar.

6. Giet dit mengsel (van 5.) als topping over de ovenschaal. Zorg dat de topping goed verspreid wordt. Druk het geheel plat met een spatel.

7. Oven op 175 graden 20 minuten bakken. Kijk even of er een lekker bruin korstje op zit. Zo niet, dan nog even onder de grill.

Klaar! Eet smakelijk en laat even weten hoe het smaakte… 😉