Wat is het langste woord, waarbij zoveel mogelijk letters gebruikt worden, maar niet meer dan één keer dezelfde? Angstschreeuw is zo’n beetje het woord met de meeste medeklinkers is en koeieuier het woord met de meeste klinkers. Of je moet al wat special effects toevoegen zoals ‘koeie-au-uier’. Maar wat dit in ieder geval betekent is dat een woord eindig is. In het Bosnisch heb je woorden met alleen maar medeklinkers, zoals ‘prst’ wat staat voor ‘vinger’. Maar in Nederland heb je geen enkel woord zonder klinker! De klinker bedient in onze taal een aantal medeklinkers. Ik denk dat het gemiddeld genomen om maximaal 5 medeklinkers gaat. Betekent dat we met 6 klinkers op een maximum woord van 30 letters zitten. Welnu, een poging.

Zwartgeschmink lijkt me wel een mooi woord om mee te beginnen. 14 treffers! Geen gek begin. Klismaproducent is 15 treffers! Bij deze de uitdaging of je er eentje met meer letters kunt vinden!

Ik zei net dat het om gemiddeld genomen maximaal 5 klinkers gaat. Zo’n zin is wat bijzonder omdat ‘gemiddeld’ en ‘maximaal’ niet lekker samengaan. Wat ik bedoel te zeggen is dat er best woorden zullen zijn met 1 klinker en veel meer dan 5 medeklinkers. Wat denk je van schranst (7 medeklinkers) of strengst (7 medeklinkers). Ook hier zullen wel langere woorden voor te vinden zijn. Maar het lijkt me sterk dat je een aantal van die constructies achter elkaar kunt verbinden tot één woord.

En daarmee is weer een nieuwe uitdaging geboren. Wat is de maximale verhouding tussen klinkers en medeklinkers? Dus een zo lang mogelijk woord met zo min mogelijk klinkers. ‘Allerstrengst’ heeft een verhouding van 10/3. Het al eerder genoemde ‘angstschreeuw’ heeft een verhouding van 9/4, dus die kan beter. Sprongschrik heeft een verhouding van 10/2. Niet gek! En zo, lieve kijkbuiskinderen, is de taal altijd weer vol verrassingen. Oke, daarmee is nog één uitsmijter geboren. Wie bedenkt het woord met de meeste dubbele letters erin? Verrassingsfeestboom heeft er 4…!