Geplaatst op januari 7, 2013

In deze blog wil ik iets zeggen over hoe je er als papa voor kunt waken dat de rotzooi uit je huis blijft. En dan bedoel ik de geestelijke rotzooi. Dit onderwerp hangt sterk samen met mijn christelijke levensovertuiging. Ik geloof dat er achter deze zichtbare wereld een onzichtbare wereld schuilgaat waarin God het voor het zeggen heeft, maar zijn tegenstander nog steeds dood en verderf zaait. En dat die tegenstander het erg interessant vindt om onze kids al vroeg in de klauwen te nemen. Als je je daarvan door deze mail bewust wordt is mijn doel al bereikt.

De laatste jaren zie ik in toenemende mate speelgoed (mooi woord hè: speel goed) in de winkel liggen met duivels, doodskoppen, vampieren, monsters, tovenaars, feeën, trollen, waarzeggerij, magische krachten, skeletten, dood. Het ligt gewoon naast de playmobielpoppetjes en de legosteentjes alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Ik zie het terug in zowel jongens- als meisjesspeelgoed. Alsof het normaal is dat een kind met al die narigheid speelt. Nee, natuurlijk niet. Al deze dingen appelleren op de angstgevoelens van mijn kind. Ze trekken mijn kind in een wereld waar hij nog lang niet klaar voor is. Mijn advies is dan ook om dergelijk speelgoed niet te kopen en je kind uit te leggen waarom je dat niet doet. Heb je dit soort spul in huis dan zou ik zeggen: de kliko is groot genoeg en wordt elke andere week geleegd ? Je zult merken dat je er niet minder van wordt. Ik vind het een heerlijk idee om een clean huis te hebben.

Als de kids ouder worden lijkt de claim alleen maar groter te worden. Magische games, gewelddadige games, games met duivelse monsters, occulte boeken, TV-series waarin met deze dingen geflirt wordt. Denk je dat je kind, je tiener, daar niet door beïnvloed wordt? Dacht het wel. De vraag is hoe jij wilt dat jouw tiener uit de puberteit komt. Want read my lips (even kort door de bocht): je bent wat je eet. Of iets anders gezegd: waar je je mee voedt daar ga je naar verlangen. Dat betekent dat ik continue met onze tienerkids in gesprek ben over wat ze doen, wat ze zien. Want wat ze aan games spelen heeft uitwerking in real live. En als dat verkeerde games zijn wil ik ze daarvoor beschermen. Omdat ik denk dat mijn kind daar niet gelukkig van wordt. Kleding is nog zo iets. Ik zie de laatste tijd steeds meer schooltassen, broeken etc. met doodskoppen. Ik laat mijn kind niet met de dood rondlopen. Is het nog een beetje te vroeg voor, nietwaar? Een kind hoort te leven.

In de muziek zitten ook veel duistere invloeden. Ik heb een hele DVD gezien vol muziekgroepen met satanische invloeden. Maar er is ook poeslieve muziek die je kind een verkeerde kant op trekt. Be aware! De muziek is slechts de drager, maar de boodschap zit in de tekst. Die teksten zing je nog eens als je onder de douche staat, op je fiets zit, slapen gaat. Dus is het heel belangrijk dat die teksten je kind opbouwen. Reden genoeg voor mij om veel christelijke muziek in huis te halen. Mag best stevige muziek zijn en er zit gelukkig genoeg bij wat de kids mooi vinden. Vergt dus een bewuste keuze als ouders. Ook ons voorbeeld hierin is belangrijk. Wat schotel je je kind actief voor? Je kunt met de kids naar een ‘fright night’ gaan in een attractiepark of op andere manier en knutselmiddag ‘creatief met angst’ met je kind doorbrengen maar wil je echt dat je kind de angst opzoekt? Ik niet!

Ik kan het ook van een andere kant aanvliegen. Heeft je kind last van angstdromen, nachtmerries en zo (zie youtube http://www.youtube.com/watch?v=BnqmHywi-jE)? Vraag je kind dan wat haar zo beangstigt. Als dat uit het rijtje komt dat ik zojuist noemde en het kind speelt met zulk speelgoed dan weet je wat mijn advies is: klep open, spul erin, klep dicht. Vervolgens bidden of de Heer je kind wil zuiveren van alle kwade machten. En dan lekker slapen.

Nog even een nuancering om tegemoet te komen aan prima tegenvragen als: Zie je niet achter elke boom een duivel? Een beetje spanning is toch niet erg? Denk je dan dat ik mijn tiener nog in de trapskelter krijg? Etc. Ik vind het moeilijk om een precieze grens aan te geven tussen ‘lekker ruig’ en ‘fout’. Misschien is een indicator: appelleert dit aan angst, duisternis, dood, kwade machten? Voor de rest blijf ik graag met je in gesprek over dit onderwerp, want het laatste woord zal er zeker niet over gezegd zijn…

Dus laten we vooral in gesprek blijven. En be a blessing as a papa, ook vandaag!