Posted on February 12, 2014

Als je de Olympische sporters ziet ploegen door de sneeuw dan doet me dat denken aan de term ‘weglopen’. Je kunt het lopen wel vergeten dus. Weg. Het is er niet meer. Het enige wat je doet is langlaufen, goed Duits voor ‘langlopen’. Dat ‘lang’ zal dan wel staan voor die enorme stelten waar ze zich op voortbewegen. En op de tijd die het kost om op deze manier door de sneeuw te ploegen.

Mijn ski aspiraties zijn een stille dood gestorven toen ik na een morgentje babyskilift onder een ‘mwo, genoeg gekleuterd’ werd meegetroond naar de hoge piste. En er figuurlijk gebroken en letterlijk totaal gesloopt vandaan kwam. Dagen heb ik krom gelopen en aaahh’s geuit bij elke beweging. Daar leert het gezin geheimzinnig grinniken van. Laat mij maar ‘kurzlaufen’. En als dat nog niet bestaat: bij deze.!

Terug naar de eveneens Olympische sport ‘weglopen’. Maar dan de zomerspelen. Je ziet het ‘weglopen’ bij de marathon en alles wat daaraan verwant is. En taalkundig is het aardige aan ‘weglopen’ dat je ergens vandaan gaat. Je verwijdert van je bron, je beginpunt, je vertrekpunt. Net zoals velen hun opvoeding en nog veel meer dingen ‘achter zich laten’ en dat als bevrijdend ervaren of willen ervaren. Hoeveel mensen zijn er niet die hun hele leven op deze manier ‘weglopen’. Terwijl dat op zichzelf een reactief leven is, waarbij ze slechts bezig zijn met het negatief van hun bestemming. Een weinig opwindend levensdoel. Voor sommigen helaas het hoogst haalbare.

Voor Olympische spellers is bestemming het enige wat telt. Prachtig om die passie, toewijding, focus te zien. [N.B. Voor supporters hoop ik ook dat ze ‘bestemd’ zijn zodat ze de sporters wat kunnen aanmoedigen. Vermoeiend he, die associatieve neurose ;)] En dan nog iets waar ik aan moet denken als we het hebben over ‘weglopen’ en dat is het zwemmen. En preciezer: zwemster Ranomi Kromowidjojo. Prachtig om te zien hoe ze ‘wegliep’ van haar concurrentie. Geweldig hoe ze als een soort dolfijne zeemeermin de meters achter zich wegmaaide en daardoor de meters voor zich bekortte… op weg naar (jawel) het startblok. Dat gun ik ‘onze’ schaatsers ook: massaal weglopen!