Geplaatst op december 27, 2012

De tweede liefdestaal die ik wil noemen is ‘samen dingen doen’. Eigenlijk ben ik in essentie een geheelonthouder. Ik vind het heerlijk om dingen alleen te doen. Zaterdagsmorgens eindeloos de tijd te hebben te lezen en blogs te schrijven zonder dat welk schepsel dan ook de serene rust verstoort. Maar naast een dosis van die rust begeef ik mij ook wel heel graag tussen de mensen. Op kantoor kon ik mij tijden opsluiten in mijn kantoortje om hard aan allerlei problemen te sleutelen. Om daarna heerlijk dampend en voldaan de gang op te lopen. Die mix ligt me wel. En ik merk dat het met de kids niet anders is. Ze vinden het heerlijk om eindeloos hun eigen ding te doen. Maar daarnaast willen ze wel graag dingen samen doen. Ik denk dat we zo gemaakt zijn. Een gezonde mix van dingen alleen doen en dingen samen doen.

Dingen samen doen geeft energie. Gisteren besloten we om verstoppertje in huis te gaan doen zodra het donker was. Nou heb ik als papa natuurlijk een veel te groot lichaam om fatsoenlijk te verstoppen. Een van mijn concurrenten kan zich zelfs in een schoolkluisje of een wasmand verstoppen. Nou, dat lukt mij nog niet met alleen mijn hoofd ?

Zo’n verstoppertjesdingetje heeft een aantal belangrijke elementen in zich. Je praat met elkaar, voegt een punt bij aan de ‘gezinscanon’, deelt positieve gevoelens van het lol maken, hebt hetzelfde doel, ontdekt samen nieuwe plekken in huis, stelt je vele malen dienstbaar op, complimenteert elkaar, kijkt er samen naar uit, beleeft het samen, kijkt er samen met lol op terug, je laat zien dat je de kids belangrijk genoeg vindt om tijd in ze te investeren en komt nog eens in beweging. Brrr, wel heel veel redenen voor zoiets simpels… Genoeg reden voor gezinsactiviteiten. Voor meer gezinsavondideeen zie het kopje ‘gezin’ op de hoofdbalk. En zie de blog PapaDag voor veel ideeen om iets samen met je kind te doen.

Nog even iets: dingen samen doen gaat niet vanzelf. Je kunt het natuurlijk aan vrouw of kids overlaten om met ideeën te komen. Ergens zit dat ons mannen wel in de genen. Om aan te sluiten, complementair te zijn. Kids-dingen primair bij de vrouw te laten. Ik denk dat het goed is als je als papa actief met de kids omgaat. Hen niet alleen aandacht geeft als ze er om vragen of als er ingegrepen moet worden. Gewoon even tijd inruimen voor iets leuks samen. Go for it! Be a blessing as papa!