Geplaatst op januari 23, 2013

‘Ze hebben eigenlijk alles al’. Hoe vaak ik dat al niet gehoord heb. En toch doorgaan met het geven van kadootjes he… Ja, doe ik zelf ook hoor. Tenslotte gun je je kids het allerbeste, nietwaar? Maar dat betekent nog niet dat je je huis moet laten volslibben met hebben, hebben, hebben.

Toen de kids klein waren konden ze eindeloos spelen met lego. Plemo. Poppen. En voor mij is dat nog steeds HET speelgoed. 1. Omdat het duurzaam is. Het gaat immers jaren mee? 2. Omdat het de fantasie van de kids prikkelt. Zelf dingen bouwen en afbreken. Zelf de poppen met elkaar laten soapen, communiceren en ruzies oplossen. 3. Actieve rol van het kind. De kids zijn voortdurend geconcentreerd aan het praten en/of in beweging omdat zonder hun actie er geen spel ontstaat. 4. Veiligheid. Het zijn speelelementen zonder agressie. 5. Eenvoud. De kids kunnen het zo ingewikkeld maken als ze zelf willen en uitbouwen met technische lego, plemopolitiebureaus en prinsesseluchtkastelen enzo.

Maar goed, je betaalt er wel een prijs voor om je kids hiermee te laten spelen. Lego en plemo is niet goedkoop. Daarom maar weer eens een pleidooi voor http://www.marktplaats.nl. Wij hebben al heel wat dure playmobil spullen via marktplaats aangeschaft. Je moet dan natuurlijk wel de drempel van 2e hands over, maar als je daar eenmaal overheen bent dan opent zich een wereld aan (besparings)mogelijkheden.

Eigenljk zou ik willen dat bij elk stuk speelgoed dat de deur in komt er ook weer iets de deur uit gaat, maar tot nu toe is dat met name theorie. Natuurlijk geven we links en rechts wel eens wat weg en dat doen we met veel plezier, maar er blijft toch nog een enorme berg spullen in huis hangen waar niet of nauwelijks meer mee gespeeld wordt. Maar goed, alleen al het besef heeft wel opgeleverd dat we de laatste jaren wat eerder afstand van die spullen doen. En gelukkig vinden we steeds meer mensen die zich niet schamen voor 2e hands spullen.

Naast marktplaats zijn er natuurlijk nog heel wat mogelijkheden. Wat dacht je van http://www.dorcas.nl. Tweedehands winkels met prima spullen en massa’s speelgoed. Ach, iedereen weet wel tweedehands zaken. Of je ruilt eens wat speelgoed met andere gezinnen.

Maar mijn belangrijkste boodschap is toch wel dat je zo met de kids omgaat dat ze je liefde ervaren, ook in de kado’s die je geeft. En dat in die spullen tegelijkertijd niet hun diepste tevredenheid zit. Dat spullen voor hen niet voorop staan. Als ouders vervul je ook daarin een belangrijke voorbeeldfunctie.

Ah, onze auto heeft het net begeven. Ik mag in praktijk gaan brengen dat ik niet vast zit aan de auto. AAAAH. Well, be anyhow a blessing as a papa!