Posted on February 13, 2014

Onze taal kent veel verwevenheid, afhankelijkheid en verwijzing. Duale doorkijkjes zijn er erg veel. Ze roepen om erkenning en gebruik. En ze zijn heel nuttig voor denkexercities en mooie metaforen. Klaar voor?

Bij elke omweg hoort een weg. Elke revalidatie gaat vooraf door een valide, gezonde conditie. Herwaardering wijst naar verloren waarde. Het schepsel verwijst naar de Schepper. Depressie is het gevolg van pressie. Onderbouw suggereert bouw. Reactie volgt op actie. En bij elk antwoord verwacht je een vraag. Berin hoort bij beer en mannin bij man. De proloog gaat – behalve in de wielersport – vooraf aan de logos, het woord. Ontmoeten heeft naar mijn smaak te maken met stilstaan, dus niet meer ‘in motion’ zijn. En er is nog veel meer. Conclusie is samen sluiten en is dus rijker dan ‘close’, sluiten. En zijn jullie ook zo nieuwsgierig naar de betekenis van ‘computer’? Nou, die zal je nog verrassen. Het betekent ‘samen schoonmaken (viruscontrole), in het reine brengen (mooie sites zoals marriagecourse.nl en wordpress.com ;), berekenen (excel), taxeren (facebook)’. Klinkt goed.

En de top? Met de top kun je alle kanten op. De top betekent het einde van de klim. Genieten van het uitzicht dat bij de afdaling steeds meer vervaagt. Zowel letterlijk als figuurlijk. De top is de verbinding tussen stijgen en dalen. De verbinding tussen carrière en gepensioneerde uitbetaling. Je top voelen betekent die onbestemde tijd die zich uitstrekt van ‘bijna zijn’ via ‘nog’ naar ‘niet meer’. Een ontmoeting van de top betekent dat mensen die door zichzelf, door anderen of op wonderlijke manier bij elkaar gekomen zijn om te vertegenwoordigen, zichzelf en de anderen een mate van opwinding en macht bezorgen. Macht en opwinding, die ze niet hadden toen ze de dag ervoor vragen van man en kinderen beantwoordden. Macht en opwinding, die de dag erna zal ontmachten en afwinden in de vele vragen van de pers. Want er is veel persdrang rond de top.

We verlangen allemaal naar de top, toch? Welke ook. Totdat we de top bereikt hebben of de top ons bereikt heeft. Dan is bepalend hoe we er staan. En blijkt of we de juiste top bereikt hebben. Op de top blijkt of je de juiste uitrusting hebt meegenomen. Of je bestand bent tegen de kou en de ijle lucht. Of je geïnvesteerd hebt in gezelschap. Of je bestand bent tegen eenzaamheid en het gevaar van de desillusie. Hoe je om bent gegaan met het broze perspectief van eigen maakbaarheid. En of je geleerd hebt te genieten en te beseffen. Wat leven is.