Je bent niet de enige. Met een vol hoofd. Werk, Kinderen, Partner, Vrienden, Familie, Huis, Sport, Vrijwilligerswerk, Kerk, etc.etc. Het heeft elementen van energie, maar ook van zwaarte-kracht. De tijd raast aan je voorbij als een trein met open deuren. En als je niet bent ingestapt op het perron dan kun je kiezen. Of je slaat een perron over met alle risico’s dat je te laat komt. Of je rent achter de trein aan en wringt je alsnog naar binnen. Zoiets. En voordat je het weet laat je de trein gaan en geef je toe. Ik ben moe, ik kan niet meer, ik ben het vechten zat, laat maar hoor, o had ik dat al gezegd? Welnu, voor mensen die deze proza herkennen heb ik goed nieuws: het valt mee. Je bent niet gek. Ik geef je een paar handvatten.

1. Er op uit en praten. Je lichaam heeft het nodig om buiten te zijn. Frisse lucht in te ademen, zonlicht te krijgen, door te waaien. En vooral op momenten dat je denkt: nou even niet hoor. Ga dan vooral naar buiten en maak een flinke wandeling of ga fietsen. Heb je een drukkertje nodig, spreek dan af met je partner, een vriend of vriendin of neem desnoods een hond 😉 En terwijl je dat doet, praat alles van je af. Geef woorden aan je gevoel, aan wat je dwars zit. Dus spreek vooral de onderste lagen aan.

2. Zweten. Als ik me wat snotterig voel dan weet ik dat het tijd is dat ik m’n lichaam stevig aanspreek. Er uit met die narigheid. Al die afvalstoffen en vastzittende ellende er even lekker uitzweten. Kinderen die minstens 5 km van school af wonen en op de fiets naar school gaan moeten er elke dag door. Het zou  me niks verbazen als die kinderen verhoudingsgewijs minder vaak ziek zijn. Het luie zweet eruit! Dus zoek iets waarvan je gaat zweten. Voor de een is dat 10x de trap op en neer. Voor de ander hardlopen en voor weer een ander een avondje volleyballen. Iets.

3. Schrijven. Ik mag graag schrijven, dat had je vast wel door. Als mijn hoofd vol zit dan is het leegschrijven van mijn hoofd een prima oplossing. Neem een leeg vel A4, verdeel het in vier vakken en zet in elk vak een hoofdactiviteit. Bijvoorbeeld Werk, Gezin, Huis, Overig. Schrijf alle onderwerpen die in je opkomen in het juiste hokje. Het gaat dan niet om lange verhalen maar om kernwoorden die voor je hoofd werken als kapstokken. Na een uurtje heb je het heerlijke gevoel dat je weer overzicht hebt. Alles staat immers op papier? Daarna kun je rustig met een kop koffie door de lijst wandelen en prioriteit aangeven.

4. Doe iets. De meeste dingen lossen zich niet vanzelf op, maar groeien als ze blijven liggen. Ik ben jarenlang letselschadecorrespondent geweest. Dikke dossiers die elk om aandacht schreeuwen. En daartussen altijd dossiers waar je tegenop ziet, die je het liefst ver wegstopt. En die daardoor voor je gevoel steeds groter en bedreigender worden. Mijn collega gaf me een waardevolle tip en die geef ik aan je door. Pak elke dag of elke week iets wezenlijks op. Iets van je hoofdleegschrijflijst dat groots is en achter je aan sleept. Plan het in je agenda en doe het. Ik voorspel je dat je achteraf zegt ‘was dat nou alles, heb ik me daar nou zo druk om zitten maken’?

5. Rust. Zorg voor routines en structuren. Niet te veel natuurlijk, dan wordt het een keurslijf. Maar wel zoveel dat je lichaam en geest ritmes herkennen. Een kadans waarop je kunt leven. Geef niet te veel toe aan de Digitale Terreur van mobieltjes, computer, facebook, TV en games. Ze geven de indruk van ontspanning en vervulling, maar ze resulteren vaak in het tegendeel. Omdat ze te veel prikkels genereren. Begrens de momenten dat je digitaal leeft. Spreek gewoon met jezelf af wanneer je er aan toegeeft en kom het na. Vervolgens heb je heerlijk veel tijd om mensen te ontmoeten, je gaven te ontplooien, tijd te steken in tijdloze hobbies. En neem genoeg slaap. Inleveren op slaap is de volgende dag als een boemerang tegen je achterhoofd.

7. Geestelijk. Last but not least. Kom tot rust bij je Schepper en Verlosser. ‘Kom naar Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht’. Groeten, Jezus.

Nou, ik hoop dat je hier wat aan hebt. Be blessed!