Geplaatst op januari 21, 2013Een reactie plaatsen

Zoals met zoveel opvoedingszaken heeft mijn vrouw het voortouw genomen in de sexuele opvoeding. Ik voel me soms een souffleur bij het schrijven van deze blogs omdat ik veel dingen niet zelf bedacht, uitgevonden of in gang gezet heb. Maar toch schrijf ik ze. Er moet toch ergens een man beginnen he? Dus ik ga maar gewoon stug door.

Mwja, wat valt er over sexuele opvoeding te zeggen he? Ach joh, ze leren het wel op straat. Scheelt je heel wat gestuntel. Toch? Jawel, maar dat is niet het verhaal dat ik mijn kids wil vertellen. Maar hoe dan wel? Mijn vrouw is begonnen de kids voor te lezen uit een paar handige boekjes namelijk ‘alleen voor jongens’ en ‘alleen voor meisjes’. Inmiddels ben ik na wat aanmoedigingen ook ‘alleen voor jongens’ aan het lezen met mijn zoontje. Erg handig, zo’n boekje. Want de onderwerpen passeren toch wel, of je het nou leuk vindt of niet. Bovendien zie je van elkaar niet dat het ongemakkelijk is, want je leest samen uit het boekje. En waar het boekje wat netjes is in de termen die ze hanteren informeer ik mijn zoontje meteen maar even over alle straattaal die er ook nog is. In zo’n sessie is dat niet spannend, niet vies en heel informatief. En leer ik mijn zoontje in kleine stapjes wat hem te wachten staat met zijn lichaam en hoe dat bij dat andere geslacht gaat.

Betekent ook dat allerlei vragen gewoon gesteld kunnen worden. Hoeveel kinderen lopen niet met een verwrongen beeld rond over sex, over zaadlozingen, masturbaties, verkering etc, etc,? Door die dingen gewoon te bespreken zoals je met ze praat over nare ervaringen zoals spruitjes en fijne ervaringen zoals pizza’s leer je ze dat al deze dingen bij Het Volle Leven horen.

Ik doe rustig aan met het boekje. Want daarna schijn ik het boekje ‘alleen voor meisjes’ met mijn tienermeiden te moeten bespreken. Eerlijk gezegd knijp ik hem een beetje. Zie ik er wat tegenop. Alsof ze van mij kunnen leren hoe De Man is en wat de do’s en de don’ts zijn. Maar we gaan ervoor!

Boekjes is één vorm van sexuele opvoeding, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Zoals wat ze vroeger aanschouwelijk onderwijs noemden. Zo hebben we hier in huis eigenlijk nooit de douche op slot. Tenminste, als we als gezinsleden onder elkaar zijn. Als ze heel jong zijn dan gaat het hele spul hoppatee met elkaar en/of met ons in bad en onder de douche. En er komt vanzelf wel ergens een moment dat je je als ouder of als kind ongemakkelijk gaat voelen. Bij de tienermeiden heb ik dat in ieder geval wel. Bij hen stuiter ik niet meer de douche binnen en andersom vind ik dat ook ongemakkelijk. Nou ja, blijkbaar zit er dan een stukje schaamte in de lucht. En die vind ik wel gezond. Ik sta dan ook niet achter de tendens om de schaamte zo veel mogelijk weg te masseren.

En dan nog ons voorbeeld als ouders… Weet je wat me opgevallen is? Ik zie weinig liefdesuitingen meer op straat. En dan bedoel ik hand in hand, hand om de schouder, kus geven, aai over de bol, omhelzing. Ik zie ze niet meer. Waar zijn ze gebleven? Oke, toen ik net verkering had schaamde ik me kapot als ze me op straat wilde kussen. Dan keek ik net zo lang om me heen tot mijn gelijk bevestigd werd dat we grondig voor paal stonden. Het voelde als imagoverlies, het degradeerde me tot… ja, tot wat? Hou toch op met die flauwekul en kom er voor uit dat je iemand liefhebt! Gewoon op straat. Mag gezien worden hoor. En dat is dan nog op straat. Maar binnen in huis? Laat je je huisgenoten zien dat je van je vrouw houdt? Doe het alsjeblieft, want anders hebben de vrouwen een erg arm bestaan en hebben de kids het idee dat liefde sec iets is voor de slaapkamer (quod non). Veel vrouwen teren voor een belangrijk deel op die gewone liefdevolle sexloze aanrakingen. Zeg maar het dieseltje in de relatie. De man kan in een paar seconden zonder voorgloeien er op en er over, maar voor de meeste vrouwen heeft dat weinig met liefde te maken, duzzz pas op dat je sex niet versmalt want dan ligt ex op de loer. Oke, dit was even een kleine excursie. Terug naar sexuele opvoeding ? Als je niet gewend bent om je vrouw op die manier aan te raken, raak je dan wel je kind liefdevol aan?

Oke, genoeg gedachten voor nu. En roept u maar als er meer te zeggen valt. Ooit hoop ik het niveau van de column te bereiken waarmee je het of gloeiend eens bent of gloeiend oneens. Be a blessing as a papa!