Wijn is fantastisch. Een van de oudste natuurproducten. Al in de tijd van Noach, zo’n 5.000 jaar geleden, wordt er over wijn gesproken.  Vroeger onmisbaar vanwege de reinigende eigenschappen en de bewaarbaarheid. Tegenwoordig worden miljoenen hectoliters wijn geproduceerd. Alleen al in Italië, Frankrijk en Spanje wordt jaarlijks meer dan 130 miljoen hectoliters wijn geproduceerd!

Wijn moet je leren drinken. Ik spreek veel mensen die wijn niet lekker vinden, of alleen rood of alleen ‘avondmaalswijn’. Jammer! Wijn kent zoveel gradaties en smaaksensaties dat ik je van harte wil uitnodigen om er kennis van te nemen. Zelf heb ik het wijncertificaat gehaald, te vergelijken met het tegenwoordige internationaal wijnbrevet. Als je daarna verder wilt kun je nog vinoloog worden. Dan ben je echt een kenner. En het hoogst haalbare in de wijnwereld is oenoloog, de wijnwetenschapper. Tijdens de wijnopleiding heb ik de witte wijn leren kennen en waardeer. Voor die tijd vond ik witte wijn altijd zuur en vervelend.

Op basis van mijn rondwandelingen in de wijnwereld kan ik je een aantal aanbevelingen doen:

1. Meestal is het handig om een wijn te kiezen met minimaal een kwaliteitsaanduiding. Voor Franse wijn is dat de Appelation Controllee (AC), voor de overige zuidelijke landen is dat de DOC. Met nieuwe wijnlanden als de VS, Chili, Zuid-Afrika en Australië heb ik (nog) niet zo veel. En Italië vind ik ook wat minder. Maar goed, smaken verschillen.

2. Als je van een goede krachtige rode wijn houdt dan is de streek achter Bordeaux echt het summum. Ik heb het dan over de Medoc en de Haut Medoc. Als je ooit een Cru Bourgeois of een Grand Cru Classé uit deze streek te pakken kunt krijgen voor een schappelijke prijs – doen!

3. Mijn vrouw vond de Medoc en de Haut-Medoc toch wat te sterk. Te stroef op de tanden. Toen ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. Niet al te sterk, niet al te slap. Daarbij kwamen we uit op de Rioja, een Spaanse wijn. Inmiddels zijn we behoorlijk verknocht aan de Rioja wijnen en velen met ons. We kunnen je sterk aanraden om eens een Rioja DOC te proberen. En die zijn er zeker onder een tientje!

4. Je kunt wijn op veel plaatsen kopen. Bij de lokale slijterij of in de supermarkt. Maar wat tegenwoordig ook erg handig is is het bestellen via internet. Hoef je niet met die zware dozen over straat te slepen. En meestal kun je via internet een gunstige prijs/kwaliteit verhouden krijgen.

Tenslotte. Wijn is een alcoholische drank. Dus drink met mate!