Er zijn heel wat woorden met een getal er in. Natuurlijk heb je woorden als ‘tweeling’ en ‘drievoud’ en ‘driefaut’, maar er zijn ook allerlei woorden waar zo op het eerste gezicht per ongeluk een cijfer in terecht is gekomen. Paar voorbeelden van 1 tm 10:

Eendrachtig. Toch niet helemaal per ongeluk. Eendrachtig betekent dat je iets samen draagt. Heel-erg-samen voelt als één. Eendrachtig doet me ook denken aan een koe die zwanger is van één jong. En aan iemand uit Drachten.

Tweet. Het dingetje van 140 karakters dat je op Twitter intikt. De tweet schijnt een vogelgeluidje te zijn, waarbij elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. De mijne vind je op @twitlimerick. Tweet doet me ook denken aan ’tis maar dat je tweet’.

Verdriet. Spreekt voor zich. Dus nonverbale taal. Verdrievoudiging van je gevoelens. En het idee dat je er niet alleen voor staat. Verdriet betekent ook ergens iets van ‘je hebt er drie van gemaakt’. Bijvoorbeeld mensen die een kind nemen. Tenminste, zo zeggen ze dat dan terwijl ze hun handen ophouden voor het kado dat een kind is.

Gevierd. Mja, heeft verschillende smaken. De bittere smaak van het einde van Willem van Oranje. De trotse overwinning van helden op paarden. En een eenvoudige punttoeter op het hoofd van een jarig kind.

Vijver. Een high five is in goed Nederlands een vijver. En een vijver is – natuurlijk – dat kleine poeltje in de tuin waar kikkers brullen, salamanders rondsluipen en merels badderen. ‘Vijveren in een vijver’ bestaat niet, maar ‘plassen in een plas’ wel.

Prinses. De vrouwelijke vorm van een prins, net zoals ‘huisman’ de mannelijke vorm van ‘huisvrouw’ is. Prinsessen zitten in koetsen die met zes paarden worden getrokken.

Doorzeven. Doorzeven doet me denken aan kogels en altijd oneerlijke oorlogen. Doorzeven is net even meer dan nodig is voor het beoogde resultaat. Je kijkt door het venstertje en besluit om de trekker langer over te halen. Doorzeven maakt stuk, door-en-door stuk. Doorzeven heeft ook een milde vorm boven de beslagkom. Meelklonten dalen door fijnmazig gaas. Doorzeven maakt zacht, fluweelzacht.

Overnachten. Overnachten betekent dat je er na acht uur in gaat en er niet voor acht uur uit gaat. Overnachten is dus anders dan ‘nachten’. Nachten is functioneel, doordeweeks. Overnachten is bewuster, doelbewuster. Je geniet er meer van, laat je wekken met een glaasje vers uitgeperste jus, geserveerd door een vers uitgeruste ober. Overnachten is ook voor bejaarde mensen die de slaap maar niet kunnen vatten. Die hebben nachten over. In de aanbieding. Gaan er laat in en worden vier uur in de morgen weer wakker. Zouden je de rest van de uren kado kunnen doen. Hun bijdrage aan de samenleving. Maar de nacht ligt niet in hun macht.

Genegenheid. Een goed huis heeft negen heipalen. Op elke hoek eentje, in elk midden eentje en eentje in het midden van het midden. Dan heb je dus genegenheid. Genegenheid is ook dat je elkaar doorgeeft wat je aan liefde ontvangen of bij elkaar gesprokkeld hebt. Genegenheid is minder luid dan liefde en uit zich vaak in kleine dingen. Aai, kusje, lief briefje, opbouwend zinnetje, er even zijn. Genegenheid heeft ook te maken met een Fries gezin, waarbij heit er negen verwekt heeft.

Clandestien. Woord doet een beetje luuks aan. Betekent illegaal en dat betekent dat je naar je toehaalt wat je niet ontvangt. Het betekent ook ‘klant is tien’, oftewel de klant is koning. Zwaai maar dag met je tien vingertjes als je de klant clandestien behandelt.