Geplaatst op maart 25, 2013

In deze blog probeer ik uit te leggen wat ik met Jezus heb en hoe dat effect heeft op mijn papa-zijn. Ik geloof dat Jezus de nek is waar deze hele wereld om draait. Binnenkort is het Goede Vrijdag, de dag waarop 1980 jaar geleden die nek om werd gedraaid door mensen. Maar daar bleef het gelukkig niet bij omdat Jezus hardnekkiger bleek dan de dood. Jezus stond op uit de dood en werd weer levend (Pasen), ging naar de hemel (Hemelvaartsdag) en kwam geestelijk terug (Pinksteren).

Ik geloof dat Jezus nu leeft en dat hij mij liefheeft en niks liever wil dan voor altijd samen met mij – en jou – optrekken. Welke puinzooi ik er ook van maak, hij staat altijd met open armen klaar om mij te vergeven en te verwelkomen. Hij laat mij na een stomme actie niet in de steek, maar stoot me wel even aan met de woorden ‘Papa Dick, blijf je een beetje in de buurt? Ik zou niet graag willen dat je weer overreden wordt’. Ergens blijf je als mens een kwetsbaar kind, hoe sterk je je ook voelt. Kwetsbaar als baby, kwetsbaar als stervende, kwetsbaar in het poosje daar tussenin. Is niet erg, als je maar op tijd bescherming zoekt.

Zo wil ik ook graag als papa zijn. Oplettend, zorgzaam, beschikbaar. Vrijwillig en actief voor mijn kids in de bres gaan staan als er ergens iets scheef gegaan is. Ze helpen om weer in het reine te komen met God en medemens. Ik ben daar mentaal en fysiek niet sterk genoeg voor, maar ik wil het uiterste doen om hen te beschermen en hen door hun leven te loodsen. Waar en wanneer ze dat ook nodig hebben. Ik merk dat dat een wilsbesluit is. Dit wil ik. Vervolgens ben ik wel benieuwd naar het padje dat nodig is om zo ver te komen. En dan komt Jezus weer in beeld die niets liever wil dan dat ik op hem ga lijken, ook in de totale toewijding aan hen die mij lief zijn.

Met Kerst zingen we altijd ‘vrede op aarde’. Met de komst van Jezus kwam de patenthouder van de vrede op aarde. Om vrede te stichten. Geen wereldvrede, maar vrede in het hart van hen die hem willen volgen. Maar ook om tinten grijs weg te halen. Jezus maakte heel erg duidelijk dat er een leven met God en – kloof – een leven zonder God is. Met maar één bruggetje: Jezus. Ook in die schijnbare tegenstelling wil ik de kids voorgaan. Een vredestichter zijn door royaal herstel, vergeving en verzoening uit te delen. En tegelijkertijd scherp onderscheid te maken tussen goed en kwaad. Ik wil ze leren onvrede te hebben met het kwaad. Waarbij ‘kwaad’ alles is wat niet met God door één deur kan.

Nou, even openhartig. Hoop dat het een beetje overkomt. Be a blessing!