Geplaatst op februari 19, 2013

Het komt voor dat wij onze kids ergens parkeren. Omdat wij er even met z’n tweetjes op uit willen. Net zoals met het parkeren van fiets of auto is het daarbij wel heel erg belangrijk dat je een vertrouwde plek uitkiest om te parkeren. Want je brengt je kids direct en voor langere tijd onder invloed van de gastgezinnen.

Wij vinden het belangrijk dat de gezinnen waar wij onze kids parkeren respectvol met het christelijk geloof omgaan. Dat onze kids daar ook in die zin gewoon zichzelf kunnen zijn. En dat ze niet met dingen geconfronteerd worden waarvan wij niet willen dat ze er mee geconfronteerd worden. Of dat nu occulte dingen zijn, geweldgames op de computer of een gezinslid met losse handjes. Meestal hebben onze kids er al meerdere keren overdag gespeeld en eens een nachtje bij het ‘gastgezin’ geslapen voordat we logeren voor langere tijd overwegen. Zodat we weten dat het goed zit. Kan me voorstellen dat het voor een aantal van jullie wat overdreven klinkt en helemaal uitsluiten dat er rare dingen gebeuren kun je nooit, maar wij willen in ieder geval de mogelijke zorgvuldigheid in acht nemen.

Komt bij dat onze kids verschillend reageren op logeren. De één vindt het allemaal prima en prachtig, de ander heeft snel heimwee. Dat hebben we met deze telg doorgesproken en afgesproken om de week voor ons weekendje weg extra tijd te investeren. Dus hebben we afgelopen week regelmatig spelletjes met dit kind gedaan, meer de tijd genomen bij het naar bed brengen, iets vaker met de auto naar school enzo, zodat het liefdestankje goed gevuld was bij ons vertrek ?

Voordeel van zulke logeerpartijtjes vinden wij wel dat onze kids in andere gezinnen meemaken hoe het daar toegaat. Kijk, voor een nachtje kun je de adem nog wel wat inhouden, maar een paar nachten logeren betekent dat je de achterkant van het logeergezin leert kennen. In een aantal gevallen kiest het gastgezin ook voor een andere kerk. Dan praten we met onze kids door over de verschillen en wat zij en wij daar van vinden. Dat bouwt hun onderscheidingsvermogen ook weer wat op en bereidt ze voor op hun eigen keuze.

We zijn heel blij met gezinnen die om ons heen staan (en wij om hen) en met wie fijne uitwisselingen mogelijk zijn. Goede vrienden zijn enorm belangrijk! Toegegeven, ‘parkeren’ klinkt niet lekker voor de mensen die met veel liefde onze kids op zo’n moment een fijne tijd geven terwijl wij even met z’n tweetjes kunnen zijn. Het klinkt wat als ‘droppen’ en ‘kwijt willen’. En zo is het uiteraard niet bedoeld. Je zult je kind maar het idee geven dat je ze wilt droppen, even van hun lastige gezeur af wilt zijn. Dat heeft mega effect op hen… Hoe moeilijk het thuis ook is, het is belangrijk dat je je kind altijd laat weten dat je van hem of haar houdt. Bij deze ook een oproep aan de ouders om zich goed te realiseren welk signaal ze naar de kids afgeven als ze de kids zeer regelmatig naar de opvang doen. Kan goed gaan, maar praat er wel met je kind over waarom je het doet anders hebben ze zomaar het idee dat ze in het ‘parkeervak’ zitten.

Be a blessing as a papa!