Het boek Esther is een wat bijzonder verhaal in de Bijbel. Omdat God er niet in genoemd wordt. En toch proef je door alles heen dat het met God en de principes van God te maken heeft. Esther is een joodse wees. Ze groeit op bij haar oom Mordechai in de burcht Susan in het buitenland. Het volk Israël woont op dat moment niet thuis in Kanaän, maar is weggevoerd en woont daar al een tijdje. Maar als je het zo leest hadden ze het zo slecht nog niet in dat land. Sterker nog, ik vraag mij af waarom Mordechai en Esther niet al teruggekeerd waren naar Kanaän. Daar hadden ze de gelegenheid voor. Misschien zag Mordechai het niet zitten vanwege de jonge kwetsbare Esther? Of had hij het gewoon goed daar?
Mooi om te lezen hoeveel Mordechai om Esther geeft en bij haar betrokken is. Op een gegeven moment wordt ze betrokken bij wat perikelen in het paleis. Koning Ahasveros heeft weer eens een flinke man only feestpartij gegeven die dagen duurde. Terwijl ze zich zitten te bezatten wil Ahasveros graag zijn lekkere ding, koningin Vasti, laten zien aan zijn gasten. Maar Vasti weigert. Dat siert haar. Zij heeft haar eigen woman only en past er voor om zich met de ogen te laten uitkleden door ladderzatte kerels. Ahasveros is woedend. Hij voelt zich in zijn eer aangetast. Als hij weer een beetje bijgekomen is laat hij al zijn wijze mannen komen met de vraag wat te doen. Die adviseren hem om Vasti weg te sturen. Want anders zouden meer vrouwen op het idee kunnen komen om tegen hun man in opstand te komen, te beginnen bij het woman only gezelschap waar de vrouwen van de wijzen ongetwijfeld bij zaten. Welbegrepen eigenbelang dus ook…;)
Vervolgens wordt er een nieuwe koningin gezocht. In die tijd had de koning absolute macht. Weigeren betekent de doodstraf. In die zin komt Vasti er nog genadig van af. Dus de koning laat in het hele land maagden ronselen. Die worden samengepakt in het vrouwenhuis onder leiding van een castraat. Daar worden ze opgeleukt. En dan niet even een behandeling van een half uurtje bij de plaatselijke schoonheidssalon. Nee, eerst moeten ze een half jaar dobberen in de lekkere luchtjes. Tot ze botertjeszacht, brandschoon en heerlijk ruikend bij de koning mogen komen voor een nachtje proefdraaien. Dat lijkt me toch wel heel wat hoor. Thuis beschermd opgevoed bij Mordechai. Strikte joodse wetten. En dan opeens overgeleverd aan de beautyscene van het paleis en het bed in met de koning.
Esther is de mooiste en wordt door koning Ahasveros tot koningin aangesteld. Dan komt Haman in beeld. Haman wordt aangesteld als premier. Iedereen moet voor hem buigen. Maar Mordechai heeft geleerd niet voor mensen te buigen maar alleen voor God. Hij weigert. Haman wordt witheet en komt te weten dat Mordechai een jood is, een balling uit Kanaän. Hij zal dat volk uit Kanaän wel eens even een lesje leren. Bij de koning krijgt hij het klaar dat de joden uitgeroeid zullen worden. O ja, wilt u ook even bij dit kruisje tekenen? Ik moet even een volk uitroeien. Haman krijgt het voor elkaar en krijgt de zegelring van de koning mee voor ondertekening.
Al die tijd heeft Mordechai Esther op het hard gedrukt om niet te vertellen dat ze joods is. Waarom? Ik denk dat Mordechai een wijze man was. Hij realiseerde zich dat Esther grote kans maakte en als koningin van invloed kon zijn voor het land en voor het joodse volk. Als te vroeg duidelijk zou worden dat ze joods was dan zou ze haar dagen slijten in het vrouwenpakhuis van de koning. Mordechai gaat rond in rouwgewaad en weet Esther het signaal over te brengen dat het joodse volk gedood zal worden. Hij zegt ook dat Esther naar de koning moet gaan om dit te verhinderen. Esther ziet het niet zitten. Mordechai confronteert haar er mee dat dan het hele joodse volk er aan zal gaan, inclusief haar oom Mordechai en zijzelf. Op een gegeven moment zegt Mordechai: ‘Esther, wie weet. Misschien was dit de reden dat je koningin moest worden.’ Een belangrijk moment. Wie weet is dit Gods bedoeling met je leven. Toen je geronseld werd vroeg je je af ‘waarom Heer’? Toen je koningin werd vroeg je je af ‘waarom Heer’? Toen je een maand niet meer gevraagd werd door de koning vroeg je je af ‘waarom Heer’? Nou, misschien is dit het antwoord op je waarom vragen. Misschien wil de Heer dat jij nu laat zien wie je bent…
Esther verzamelt alle moed. Een maand al is ze niet gevraagd door de koning. En dat terwijl hij zo gek op haar was en het net wat begon te worden met hun liefde. Waarom zou hij haar niet meer willen? Is er een ander die lekkerder ruikt, beter in zijn wensen kan voorzien? Esther is bang. Maar ze gaat toch, diep bewogen met het lot van haar volk. De koning ziet haar komen en reikt haar de scepter toe. Het signaal dat ze niet gedood zal worden vanwege haar brutaliteit, maar tot de koning mag naderen. De koning is verbaasd en bezorgd. Esther, wat is er? Esther durft het niet meteen te zeggen, maar nodigt de koning en Haman uit voor een feestmaal. Haman helemaal heppiekleppie dat hij met koning en koningin aan tafel mag. Hij heeft ongetwijfeld voor de gezelligheid gezorgd die maaltijd en is vast heel goede maatjes met de koning geweest. Esther durft haar punt niet aan te kaarten, maar nodigt hen uit om morgen weer te komen. En zeg nou zelf, een avondje eten met de mooiste meid van het land is geen straf toch? Dus die afspraak staat. Haman kan de hele wereld aan, vertelt aan iedereen hoe gaaf het was en dat hij morgen terug mag komen. Ziet hij daar Mordechai die niet voor hem wil buigen. Zit thuis wat te mokken. ‘Die vervelende Mordechai, wat haat ik die kerel. Iedereen buigt voor mij en ja hoor, zit die vent de sfeer weer te verpesten’. De vrouw van Zeres doet aan Izebel, de vrouw van Achab denken. Hamannetje jongen, wat is nou helemaal het probleem? Jij bent de tweede man van het rijk. Gewoon flinke paal met scherpe punt in de achtertuin, besluitje stempelen met je zegelring, Mordechai er op prikken en klaar is Kees. Weet meteen iedereen wie de baas is. Haman fleurt helemaal op.
Die nacht kan de koning niet slapen en laat hij zich voorlezen uit de geschiedenisboeken, waar ongetwijfeld veel van zijn grote daden in hebben gestaan. Daar kan hij lekker op slapen 😉 Maar ergens tussen al dat lekkers staat ook dat Mordechai een aanslag op Ahasveros heeft verhinderd. Hé, is die man daar al voor beloond? Nee! Nou, dan moeten we dat maar eens gaan doen. Ga eens één van mijn dienaren halen. In de hal lopen ze Haman tegen het lijf die net even tegen de koning wilde zeggen dat hij bytheway Mordechai op de paal wilde spietsen. Goed dat hij het even voor zich hield en eerst de koning liet praten. Zeg Haman, wat zullen we doen met een man die de koning eer wil bewijzen? Haman gloeit van trots. Wie anders wil de koning eer bewijzen dan hem, de belangrijkste en de beste? Hij droomt hardop van allerlei fantastische dingen. Aan het einde van de droom heeft de koning een simpel, maar ontnuchterende opdracht. Ga heen, doe dat bij Mordechai. De totale omwenteling. Geen spies, maar een parade waarbij Haman zelf tig keer moest roepen hoe belangrijk Mordechai voor de koning was. Als hij klaar is houdt hij het niet meer. Hij vlucht naar huis in de armen van zijn vrouw en huilt. Zijn vrouw luistert naar het bizarre verhaal en spreekt een wijs woord: ‘Als Mordechai een jood is dan kun je niks tegen hem beginnen; sterker nog, je zult voor hem geheel ten val komen’… Misschien had ze Haman net even eerder moeten laten delen in deze wijsheid, namelijk op het moment dat hij de joden uit wilde gaan roeien…
Midden in hun conversatie wordt Haman opgehaald. Esther heeft weer een feestmaal klaar. Haman en de koning schuiven aan. Er zullen nog wat huiltjes in Haman gezeten hebben. Hij zal niet zo heppiekleppie zijn geweest als de dag er voor. De koning wil nu eindelijk wel eens weten wat haar dwars zit. Want dat er iets niet lekker zit is duidelijk. Esther komt er voor uit. Ons volk wordt vermoord. De koning helemaal perplex? Maar door wie dan? Ik ben toch de baas? Nou, door Haman, die boosaardige vent daar. Wat? Woedend loopt de koning weg. Haman probeert zijn leven te redden, maar doet dat niet handig. Het lijkt net alsof hij Esther zit aan te randen. Zo treft de koning hem aan op het bed van Esther. Het is gebeurd met Haman. Hij wordt op zijn eigen paal in zijn eigen achtertuin gespietst en Esther krijgt het beheer over de huishouding van Haman. Mordechai wordt op zijn beurt premier die veel voor het (joodse) volk betekent. En het joodse volk mag zich gaan verdedigen op de bijltjesdag die meteen ook de start inhield van het Purimfeest, een feest dat de joden nog steeds vieren!
Lessons learned. 1. Soms is je wereld heel klein. Het gaat in deze geschiedenis om Ahasveros, Haman, Esther en Mordechai die elkaar steeds op een andere manier ontmoeten en leren kennen. Deze ontmoetingen zijn van beslissend belang voor een heel land en een heel volk! 2. Ook als God niet genoemd wordt kan een geschiedenis volop van Gods aanwezigheid getuigen. 3. Soms vult je leven zich met waarom-vragen. Blijf ze stellen en houd er rekening mee dat het antwoord uit onverwachte hoek komt. 4. Moed kan een volk redden. 5. Jozua’s ‘wees sterk en moedig’ krijgt met de wees Esther een mooie lading 😉 6. Wie een paal opricht voor een ander valt er zelf in. 7…