Ralph Hamers, de baas van ING, krijgt er 50% salaris bij. Niet in cash, maar in aandelen omdat ze daarmee de bonusregels voor bankiers kunnen omzeilen. Je moet het lef maar hebben. Jeroen van der Veer, ex topman van Shell en voorzitter van de Raad van Commissarissen van ING kan het met droge ogen uitleggen. Dit kon wel eens een pijnlijk avontuur worden door een totaal verkeerde inschatting van de tijd waarin we leven.
@ “Ja, maar anders loopt hij weg”. Het veelgehoorde argument dat de Raad van Commissarissen hanteert is dat de topman anders weg zou lopen. Pff, wat een argument. Alsof dat zo’n extreme salarisverhoging rechtvaardigt. En waarom dan niet 100% of 300% erbij? Immers, met zijn nieuwe salaris komt hij nog niet in de buurt van wat collega’s in het buitenland verdienen. Voor een paar bizarre bedragen zie dit overzicht en nog een overzicht. Welk waanzinnig bedrag moet zo’n topman gaan verdienen voordat het bij de RvC doordringt dat ze te ver gaan? Probleem is ook dat de RvC zelf ook op mooie posten zit en dat het ‘Old Boys Network’ weet dat verrijking van de ING topman hun eigen marktwaarde verhoogt. Ze zouden die perverse prikkels tegen moeten gaan met een dosis zelfbeheersing.
@ “Zij doen het ook”. Dat hoor je ook nogal eens. Alsof het gedrag van anderen maatgevend is, normatief kan zijn. Het enkele feit dat andere banken zulke absurde bedragen betalen voor hun topmensen is relevant, maar zou op zijn minst kritisch ontvangen moeten worden. Dat doe je toch op elk terrein van het leven? Het is toch de taal van de zandbak dat jij terugmept als je gemept wordt? En dat na een complete kredietcrisis, economische crisis etc waarin de banken nogal een rol hebben gespeeld. Je zou verwachten dat dat zou leiden tot bescheidenheid en maatschappelijke toetsing van hun gedrag. ING stelt behoorlijk teleur.
@ “Zij krijgen ook 1,7% erbij hoor”. Au. De topman krijgt er 50% bij en dan verwacht de top begrip voor het feit dat de werknemers er 1,7% bij krijgen. Hoe lang denk je dat werknemers dat nog pikken? En wat voor effect heeft dit gedrag op al die tussenmanagers? Hoe verleidelijk is het om zwijggeld te incasseren voor een salarisverhoging ergens tussen de 1,7% en de 50%? Zelfs al zouden alle werknemers er 50% (in aandelen) bij krijgen, dan nog is de vraag of de 50% salarisverhoging van de ING topman te rechtvaardigen is. Idem voor de aandeelhouders. Die zullen ongetwijfeld een mooi aanbod krijgen om deze 50% er door te krijgen. 23 april gaan de aandeelhouders er over vergaderen… Nog wranger is het als je bedenkt dat de ING onder Ralph Hamers gegroeid is na een flinke reorganisatie waarbij duizenden banen werden geschrapt. Steeds vaker hoor je dat paadje.
@ “De klanten blijven wel hoor”. De wereld is veranderd en dat lijken de ING bazen niet door te hebben. Exorbitante zelfverrijking dat pikken we niet meer tegenwoordig. Zeker niet in Nederland. Dit gedrag gaat als een boemerang werken. Want wat als je ervaart dat de ING je hypotheek weigert om één of ander wazig dingetje of moeilijk zit te doen over je spaargeld? Dan is de ING weerloos. “De baas betalen ze miljoenen, maar mijn paar euro kunnen ze niet regelen”. Dat soort tekst. De klant is koning, zeker in deze tijd van social media. Er hoeft maar één bekende vlogger of BN-er te besluiten om hier een rel van te maken en de ING bazen hebben een groot probleem.
@ Blijkbaar werken de bonusregels niet voor de bankwereld. Omdat er altijd wel weer mazen te vinden zijn. Er zijn altijd weer topadviseurs die topmannen topadvies kunnen geven waardoor ze op een topmanier onder een topbelastingaanslag uit komen. Misschien een idee om hun totale inkomen net als bij de Balkenende norm op max van de CEO van de ECB te zetten. Meneer Draghi verdient zo’n € 400.000 per jaar. Maar het gevaar daarvan is dat het voornaamste effect zal zijn dat het salaris van Draghi omhoog gaat… What to say?
@ We houden elkaar in de tang. Dat is ook gelijk de ellende met deze bankenkwestie. Kijk, als een commercieel bedrijf als de Albert Heijn of de Shell zoiets doet dan koop je gewoon massaal je boodschappen en benzine bij de Jumbo en de BP. Zeker weten dat Albert Heijn en Shell dan gaan bijdraaien. En zo niet dan gaan ze wellicht failliet en ontstaat er uit die ellende wel weer iets moois. Pech voor de aandeelhouders, hadden ze maar niet zo dom moeten zijn om in te stemmen. Maar zo simpel ligt het bij banken niet. Als iedereen zijn geld uit de ING gaat trekken heeft dat grote maatschappelijke gevolgen. Want systeembanken als de ING zijn zo belangrijk voor Nederland en Europa dat hun neergang heel Europa kan meetrekken in een crisis. Dus beheerste actie, maar dit arrogante gedrag moet wel stoppen.
Eigenlijk is de trieste conclusie dat de bankenwereld niet in staat is zichzelf van binnenuit te hervormen. Dus moet het maar van buitenaf. Een vriendelijke manier om dit te doen is je stem te laten horen op de ING community. Als je daar ‘salarisverhoging’, ‘50%’ of ‘beloningsbeleid’ intikt dan kom je al een aantal topics tegen. Maar om eerlijk te zijn denk ik dat ING en de bankenwereld daar weinig mee zal gaan doen. Het moet dus ietsje onvriendelijker, maar wel gepast.