Je zult maar politicus zijn en van je welverdiende vakantie genieten. Een 24/7 baan en dan ook nog eens in Den Haag, de stad die met succes haar nationale en internationale allure hooghoudt. Ik geef het je te doen! Jozias van Aartsen was op vakantie en dat gun ik hem van harte na al die belangrijke hobbels waar hij politiek Den Haag het afgelopen jaar door had geloodst. Overigens vind ik ‘s-Gravenhage meer bij hem passen. Jozias van Aartsen doet me met zijn gedistingeerde spraak toch een beetje denken aan een regent. In O.B. Bommel-taal een kruising tussen Heer Bommel en Markies de Canteclaer. Beetje afstand van het gepeupel gecombineerd met wijsheid, kalmte en bewogenheid voor het volk dat de wet niet kent. Kleine mimiek dichtbij, in zijn gezicht. En groot theater verderop, met zijn armen. Wat er bij hem van binnen leeft is voor intimi. Op vakantie. Zo betaamt het deze VVD-er in hart en nieren.

Gisteren keerde hij terug van vakantie. Omdat de gemoederen in de Schilderswijk hoog zijn opgelopen. Eerst die pro-Gaza demonstratie waar hij ogenschijnlijk te laks op reageerde (maar na vertaling alsnog twee verdachten liet oppakken). Daarna escalatie van de Mars voor Vrijheid en de tegendemonstratie. Van Aartsen wordt verweten aartslui van zijn vakantie te genieten terwijl de stad in brand staat. Hete hoofden eisen zijn aftreden. Er is zelfs een petitie voor zijn aftreden ingediend door 18.307 mensen. Vergezeld van 7.304 opmerkingen. Zo snel kan het gaan. Vanavond is er een spoeddebat, waarbij Jozias van Aartsen weide gebaren zal maken. Met zijn 66 jaar, 8 jaar ervaring als Minister van resp. Landbouw en Buitenlandse Zaken en 6 jaar burgemeesterschap van Den Haag heeft hij genoeg ervaring op zak om deze crisis te overleven lijkt me. En dat gun ik hem. Deetman was al goed. Van Aartsen is beter.

Misschien is hij wel te goed. Ik mag graag luisteren naar Bill Hybels, senior pastor van de Willow Creek Community Church in South Barrington. Een van de dingen die hij als voorganger van een megakerk benadrukt is dat hij voortdurend bezig is junior pastors te rekruteren. Met het verlangen dat deze mensen langszij komen en hem inhalen. Beter worden dan hijzelf. Hij realiseert zich als geen ander dat het niet wijs is om op eenzame hoogte te (blijven) staan. In den Haag staat Jozias van Aartsen op eenzame hoogte ten opzichte van zijn locoburgemeesters.

Locoburgemeester en Wethouder Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij kan met zijn 6 jaar politieke ervaring en een achtergrond als timmerman en fotograaf kan moeilijk verweten worden dat hij de handschoen niet even heeft opgepakt toen hij Jozias van Aartsen het eerste deel van diens vakantie verving. Zelfs niet als je bedenkt dat deze materie precies zijn portefeuille Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur betrof. Zijn twitter account bevat twee oude berichten. Zijn laatste bericht is van 2011 en luidt ‘ssstttt’.

Locoburgemeester en Wethouder Rabin Baldewsingh van de PvdA, verantwoordelijk voor het tweede deel, had met zijn Surinaamse afkomst en zijn 18 jaar politieke ervaring wellicht nog betere kaarten, maar ook hij kon geen deuk in een pakje boter slaan. Met zijn portefeuille Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport zou je denken dat hij iets vindt van de demonstraties op 31 juli. Die dag geen twitter bericht van zijn kant. Zijn eerste bericht erna is van 2 augustus en gaat over de heropening van kapsalon Bob-Line in de Vreeswijkstraat. Lekker belangrijk. 

Op zo’n moment komt politiek opeens in een ander licht te staan. De romantiek van lokale splinterpartijen is leuk tijdens verkiezingen. En je kunt je heerlijk herkennen in hun ontnuchterende slogans. Maar als het op de harde praktijk aankomt dan heb je een ambachtsmens nodig. Iemand die gepokt en gemazeld is. Zoals Jozias van Aartsen.

Jozias van Aartsen