Het haar van de vrouwen in Nederland is radicaal veranderd en daar kwam ik pas een paar maanden geleden achter. Want het haar van tegenwoordig is bepaald niet het haar van – pak haar beet – tien jaar geleden. Het straatbeeld is totaal veranderd.

Toen ik groot groeide wilden de meiden allemaal kort haar. Lang haar hoorde meer bij de refo’s. Dus overal korte koppies. De een met wat slag er in, de andere ergens een beetje een vermoeden van halflang. En als je lang haar had en dat niet kwijt wilde dan stak je het op. Maar er werd heel weinig lang haar gedragen.

Gisteravond zat ik in een gezelschap met veel senioren. Ik keek eens om me heen en ik zag allemaal korte koppies. De een met een strak permanentje de ander met wat slag en een kleurtje. De meer natuurlijke types schaamteloos grijs, ietsje langer zonder opsmuk. Maar allemaal kort, max tot de schouder.

En dan de jonge meiden. Allemaal prachtig lang haar tegenwoordig. Korte koppies zie ik nauwelijks meer, een enkele vrije radicaal daargelaten. Dus ergens hebben onze dames massaal een afslag genomen naar lang haar en het is mij ontgaan wanneer dat was… Is er misschien ergens een trendsetter geweest die de hele boel op sleeptouw heeft genomen?

Vrouw & Haar