De Europese Verkiezingen zijn weer achter de rug. Het land is weer massaal thuis gebleven, behalve de trouwe aanhangers. En dat is te zien. De Nederlandse kaart kleurt weer vooral het groen van CDA en blijft de grootste. Op zich vind ik dat fijn, want dat betekent dat de Nederlandse normen en waarden met Europa gedeeld worden. En dat de ras-bestuurders van het CDA hun werk mogen blijven doen. Maar ergens voelt het als spelen in de straftijd. We weten allemaal dat het CDA politiek niet meer in beeld is. Ik zie meneer Buma toch vooral als tussenpaus die de tijd moet overbruggen tot.. tja, tot wat eigenlijk? Herman Wijffels is te oud en heeft momenteel vooral oog voor duurzaamheid, waar hij bevlogen over praat. Daarmee profileert hij zich te veel Groen Links voor het CDA. En een andere CDA-er met gezag zie ik zo niet aan de horizon. En ik blijf met die vraag zitten: wat nu als we net als in Belgie 90% opkomst hadden gehad? Eén ding weet ik zeker: dan had de CDA die 5 zetels niet gehouden.

Wat me verder opvalt aan de kieskaart is dat we voor het echte onvervalste rode geluid alleen nog in Groningen terecht kunnen. Nu Amsterdam is al jaren geen rode stad meer zoals in de tijden van Cohen. En zelfs Jan Marijnissen trekt Brabant niet echt in de rode cijfers. Nee, alleen dat deel van Nederland waarvan de bodem zakt en dat bevolkt wordt door harde werkers en verstokte communisten weet de stem van het volk nog te laten horen. Die andere regeringspartij, de VVD, is ook vrijwel niet in beeld. Dat ze nog drie zetels hebben gehaald denk je dan. Het zal wel sprokkelwerk zijn geweest. Maar goed, het is ook niet makkelijk om je stemmen te behouden als je de zweep over de zorg en het onderwijs laat gaan.

Wat ik ook heel opmerkelijk vind is dat CU/SGP veel prominenter in beeld is dan in 2009. Uiteraard is de biblebelt goed zichtbaar. Maar meer dan in 2009 heeft deze combi gemeenten weten te veroveren op het CDA. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat er hoop was op een 3e zetel. En uiteraard had ik die mijn vroegere baas Ruud van Eijle graag gegund! De PVV lijkt een stevige voet aan de grond te hebben in Limburg, Zuid-Holland en Flevoland. Blijkbaar is de PVV er heel aardig in geslaagd om het logische Europese alternatief voor Leefbaar Rotterdam te zijn.

Tja, en dan de D66. Weliswaar is CDA de grootste, maar die hebben hun 5e zetel kunnen redden door lijstverbinding met CU/SGP. Net zoals de PvdA door lijstverbinding zijn 3e zetel heeft weten te behouden. Niet alles is wat het lijkt: D66 is dit keer de partij met de meeste stemmen. De partij bij uitstek voor onze aristocraten. Rechters. Dokteren. Professoren. Mediamensen. Illuminati. Enfin, iedereen die hoort of wil horen bij upper Nederland en de VVD te ballerig vindt. Eigenlijk zie ik het D66 als het nieuwe niets. En partij zonder subjectieve uitingen of bezieling. Een partij waarvoor alleen de feiten en het nu tellen. Voor wie het nog niet in de gaten had: Heel Utrecht is op de hand van D66. En Noord-Holland is hard op weg Utrecht te volgen. En Groningen nu ook als ik het goed zie. En of ik het nou leuk vind of niet, Pechtold heeft het profiel van een premier. Maar belangrijker nog: hij heeft zijn voornaam mee! 😉 Alex for president! Hoe verwarrend klinkt dat?

Alex for President