USA President Donald Trump heeft aangegeven dat hij zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zal gaan verhuizen omdat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël. Hij wil hiermee recht doen aan Israël en vrede bewerkstelligen na falend beleid van zijn voorgangers. Het NOS Journaal meldde dat de hele wereld daar vol onbegrip op heeft gereageerd. Dat is maar zeer ten dele waar. Ja, velen hebben daar geen begrip voor en zijn er boos om. Maar er is ook een ander deel dat heel goed begrijpt dat Donald Trump deze stap neemt. Ik behoor tot dat andere deel.

Ik heb het altijd al wat raar gevonden dat Tel Aviv naar voren werd geschoven als plaats waar het gebeurde. De geschiedenis wijst wel anders uit. Jeruzalem is onmiskenbaar de stad van David. De stad waar al ver voor Christus die tempel en het paleis stonden. En vandaag de dag is het de stad die drie wereldgodsdiensten allemaal claimen als hun centrum. De joden, de christenen en de moslims zien Jeruzalem allemaal als heilige stad. Jarenlang is het vredesproces met fluwelen handschoenen opgepakt. Keer op keer stelden Amerikaanse presidenten in hun verkiezingstoespraken dat zij Jeruzalem zouden erkennen, maar stelden het uit op het moment dat ze in het pluche zaten.

Binnen politiek den Haag zijn de meningen wat verdeeld. PVV en SGP zijn om verschillende redenen voor. Ook coalitiepartner ChristenUnie houdt vast aan een ongedeeld Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De andere fracties zijn tegen en vinden het een domme stap die veel chaos en geweld kan uitlokken.

Nou zit het conflict in Israël al jaren in een impasse. De weg die tot nu toe bewandeld is heeft geen vrede gebracht, maar hooguit een gespannen wapenstilstand. Het lijkt me niet ondenkbaar dat de erkenning van Trump de vrede inderdaad dichterbij brengt. Tsjechië heeft in reactie op de stap van Trump ook aangegeven Jeruzalem als de hoofdstad te zien, maar voegt daar fijntjes aan toe dat het West-Jeruzalem ziet als hoofdstad van Israël en Oost-Jeruzalem als hoofdstad van Palestina. Goedbeschouwd herhaalt Tsjechië daarmee het standpunt dat Rusland in april dit jaar al ventileerde, maar nu ook even zijn adem inhoudt.

Ik zie het positieve van deze erkenning, maar wil niet dat dat leidt tot discriminatie van andere groepen en evenmin dat dit leidt tot oorlog en andere vormen van geweld. Ik ben erg benieuwd wat het effect is van deze Trump-actie. Die nieuwsgierigheid is politiek van aard, omdat ik de geopolitieke ontwikkelingen sowieso boeiend vindt. Daarnaast is er nog een facet. Ik heb wat aarzeling met de kop van Trouw dat ‘Trump met Jeruzalem een belangrijke stap heeft gezet naar het laatste oordeel’. Er is al te vaak te absoluut gesproken over het moment dat Jezus terugkomt. Maar feit is dat Jeruzalem in de Bijbel een centrale rol vervult, ook met het oog op de terugkomst van Jezus. Dat maakt elke beweging rond Jeruzalem belangrijk.

Jeruzalem