Oef, wat is alles rond sexualiteit complex geworden. In de wereld, maar misschien wel met name in Nederland. Een paar opmerkingen.

& Goed dat zoveel vrouwen zich nu uiten. Veel vrouwen hebben angst en verdriet opgekropt door tal van onvrijwillige sexuele ervaringen. Binnen relaties, buiten relaties. De relatieve veiligheid van de massale uiting geeft deze vrouwen de mogelijkheid om de angsten en het verdriet onder ogen te zien, te verwerken. Dat is winst.

& Goed dat wij mannen feedback krijgen op ons sexuele gedrag. Soms gebeurt dat vrij harthandig via uitgelekte documenten, een klantbestand van SecondLove of een prostitutie zaak die voor de rechter komt. En nu dus door #MeToo. Wij mannen zijn gemaakt met een natuurlijke drive om ons voort te planten. Maar ook met de verantwoordelijkheid om ons te beheersen. En het vermogen om lief te hebben. Te ontvangen in plaats van te nemen.

& Goed dat mannen en vrouwen weten hoe vrouwen zich werkelijk voelen. Dat liefde en sexualiteit teer zijn en dat overschrijding niet maar een dingetje is, maar levenslange impact kan hebben. Af en toe zucht ik omdat sexuele trekkracht de spontane omgang met vrouwen behoorlijk in de weg kan staan. Het gebeurt nog wel eens dat ik met een vrouw in gesprek ben en ze emotioneel geraakt wordt. Dan kan ik haar een knuffel geven, maar ik kies er toch vaak liever voor om dat door een vrouw te laten doen.

& Ik zou graag willen dat dit alles ons wakker schudt. Sexueel ontoelaatbaar gedrag begint tussen onze oren. Begint bij normen, waarden, levensovertuiging, geloof, opvoeding. Begint bij de woorden die thuis gesproken worden over mannen, vrouwen en hun omgang. Over wat liefde is en hoe jij die beleeft.

& Ik zou graag willen dat dit alles ons onderwijs wakker schudt. Tieners hebben jarenlang te horen gekregen dat vrij sexueel gedrag goed was. Ze hebben zich er ongeremd in gestort. Maar juist tieners komen daar van terug. Ze zijn sexueel minder actief geworden. Helaas hoor je dat soort signalen niet in de media. Daar wordt gesteld dat tieners steeds eerder actief zijn etc. Maar elke vrijheid heeft begrenzing nodig. Ergens hoop ik dat er binnenkort een #MeToo komt van tieners die zich bedrogen voelen door de gouden bergen – doe het! – die hen door media en onderwijs zijn voorgespiegeld. Dat ze meer hadden willen horen over echte liefde, trouw, zelfbeheersing en verantwoordelijkheid.

& Ik zou graag willen dat dit alles vrouwen leert dat ze gewaardeerd worden om wie ze zijn. Vrouwen kunnen hoge druk voelen om zich uit te sloven er goed uit te zien. Met name onderling kunnen vrouwen heel onbarmhartig zijn. Om vervolgens nog een keer door mannen gekeurd te worden. Het vergt moed en zelfvertrouwen om tegen die beide bronnen van druk bestand te zijn. En ik denk dat wij mannen vrouwen kunnen helpen om meer moed en meer zelfvertrouwen te krijgen. Door het wonder van het gewone. Waarbij zelfs op commerciële zenders de gewone omgang de norm wordt in plaats van pikant, sexy en willig.

#MeToo