Er gaat even iets mis in de nieuwsgaring. Libië dreigt onder de radar te verdwijnen. Terwijl daar 250.000 mensen op de vlucht zijn voor het geweld is de focus volledig gericht op Israël, Oekraïne en Isis. Nou ja, misschien hebben we daar onze handen vol aan. Zeker als er ander opwindend nieuws is, zoals het punt dat Frans Timmermans een hoge Europese post zou krijgen van meneer Jucker. Dat gaat tenslotte om de BV Nederland.

Nou zul je je afvragen: wat heeft dat met 9/11 te maken?? Nou, sinds de val van Muammar Kadaffi in 2011 ontbreekt de stabiliteit in het land. In die zin is de situatie te vergelijken met Irak na de val van Saddam Husein en Egypte na de val van Muhammed Mubarak. En net als in Irak (Isis) en in Egypte (Moslimbroederschap) proberen extremistische moslims in de macht de grijpen. Dat leidt tot bloedige gevechten met de troepen van ex-generaal Khalifa Hafter. De regering zit met de handen in het haar. In april trad premier Thinni af nadat hij bedreigd was. Deze week is deze moedige man herbenoemd als premier. Het is te hopen dat hij snel orde op zaken kan stellen. Maar of dat op tijd gaat lukken? Deze week werd er zwaar gevochten rond het vliegveld rond de stad Benghazi. En nog belangrijker is dat het vliegveld van hoofdstad Tripoli vorige week al in handen van de extremistische moslims is gevallen.

Op 11 september 2001 vlogen twee vliegtuigen in het WTC in New York en één toestel vloog in het Pentagon. We kennen allemaal de beelden nog wel. En op 11 september 2012 werd het Amerikaanse consulaat in Benghazi in Libië aangevallen. 4 mensen werden gedood, waaronder ambassadeur Christopher Stevens. Bij de verovering van het vliegveld in Tripoli werden 11 passagiersvliegtuigen buitgemaakt. Waar ze gebleven zijn mag Joost weten. Maar met 11 september (9/11)  in het vooruitzicht is de hele regio, maar ook Amerika, nu bezig met veiligheidsmaatregelen.

Ach, en dan is er nog die andere kant van het verhaal. Natuurlijk weet de CIA waar deze vliegtuigen zijn. En hebben ze er als hoeder van de wereld belang bij om de dreiging van een nieuwe 9/11 vast rond te bazuinen. Is dit weer mooi toneelspel of gaat het echt ergens over? We leven in een rare tijd waarin die ene vraag van Pilatus nog steeds heel urgent is ‘wat is waarheid‘? Op 12 september zullen we het weten.

Op naar 9/11