Like it or loose it? Prachtig. Vind het maar niks. Eerbiedig. Spottend. Snap niet dat je daar naar kijken wilt. Dit zou iedereen moeten zien. Nieuw jasje. BN-ers feestje. EO weet mensen te bereiken. EO laat zich meeslepen. Kortom: The Passion is hot.

Ik ben voor The Passion omdat:

  1. Het evangelie van Jezus Christus overal gehoord mag worden. En ook al is de vorm wat anders en is de inhoud hier en daar wat magertjes, het gaat echt over lijden, sterven en opstanding van Jezus Christus. De waarheid wordt geen geweld aangedaan en verschillende Bijbelgedeelten komen mooi aan de orde. Het kon veel minder. Ik heb wel Kersttheater meegemaakt waarin de naam Jezus helemaal niet voorkwam.
  2. Veel Nederlanders waarde hechten aan wat BN-ers doen. Deze The Passion in Leeuwarden stond ook weer bol van de BN-ers. Dat geeft aan heel Nederland de boodschap dat het paasevangelie er gewoon bij hoort. Dat het onderdeel is van onze traditie, dat het helemaal niet gek is om te geloven. Dat het paasevangelie ook vandaag zeggingskracht heeft. Al die dingen die anders binnen kerken worden gezegd klinken nu uit de mond van BN-ers op straat. Dat is krachtig.
  3. The Passion is razend populair. In 2016 stond het in de top drie van best bekeken programma’s.  Ook dit jaar waren er meer dan 3 miljoen kijkers. Blijkbaar voorziet The Passion in een enorme behoefte. Het raakt emoties, net zoals die andere kijkcijferkanonnen Eurosongfestival en Boer zoekt Vrouw. Je kunt het verhaal meebeleven. Het hoort samen met roemruchte voetbalwedstrijden van het Nederlands Elftal – toen het nog wat voorstelde – bij de kern van waar we samen warm voor lopen. Nou is populariteit zelf nog geen reden om hier voor te zijn, maar in combinatie met de vorige punten is dit een kostbaar produkt.
  4. Het is gewoon mooie TV. Mooie beelden. Mooie aankleding. Je maakt het met ze mee daar op dat plein, in die stad. We houden van Holland. We houden van elkaar. En we houden van mooie TV.

Ik ben tegen The Passion omdat:

  1. De Bijbelse boodschap hier en daar kraakt en wringt. Gemixt wordt met grappen en grollen. Ik ben erg van de grappen en grollen, maar wat blijft er dan nog over van de heiligheid van onze Heer Jezus Christus. Zijn dit grappen en grollen of is dit spot? Is er nog wel iets heilig in Nederland of moeten we zo nodig overal ons relativerende plasje over doen? Hoe zou Hij dit allemaal vinden? Beseffen we bij The Passion werkelijk de diepte van Pasen?
  2. Van Dwight weten we dat hij christen is. Maar hoe geloofwaardig is het wat al die BN-ers uitspreken en uitspelen? Hetzelfde ongemak ken ik als de Mattheus Passion wordt gezongen. In hoeverre menen de koorleden en solisten het? Kun je wat heilig is in de mond nemen zonder er achter te staan? Loopt The Passion niet wat uit de hand zo? Is het niet meer een feestje van BN-ers en laten EO, NCRV en KRO zich niet teveel meeslepen in dat feestje? Hebben ze nog wel de regie over wat Remco Veldhuis zegt, de man die laatst nog bij ‘De Wereld Draait Door’ was om te vertellen over zijn nieuwste cabaret show over de Bijbel ‘lang verhaal kort’? Hoe geloofwaardig is het allemaal als je begint met je twijfel uit te spreken?
  3. Waarom komen al deze mensen er op af? Fysiek, voor de TV. Omdat The Passion een smeltkroes is geworden van van alles en nog wat. Mensen lopen in de stoet mee om een overledene te eren, omdat ze de sfeer prettig vinden, om Jezus. Van alles en nog wat. Het lijkt of ieder zijn eigen invulling en betekenis geeft aan The Passion. Is The Passion dan wel helder genoeg over het Paasevangelie? Of is het meer een stille tocht, geworden waarbij ieder troost ontvangt bij zijn of haar specifieke emoties?
  4. EO, KRO en NCRV willen voor hun knaller het beste van het beste. Het publiek doet goed mee met het ‘kruisigt hem’ en ‘Barabbas’. The Passion is een kijkcijferkanon geworden en daar past perfecte regie bij. Ik heb het een paar keer meegemaakt dat je als publiek al vast te horen krijgt hoe je op bepaald momenten moet reageren. En dat doen we dan ook braaf. Of het nou bij de ontknoping van Wie is de Mol is in het Vondelpark of op de tribune van een TV-programma. Het moet strak en glad.

Voors en tegens. Ik ben voor. Ik weet vanuit mijn werk bij 3xM dat het belangrijk is dat we steeds weer nieuwe manieren zoeken om mensen te bereiken met het evangelie. Ondanks de bezwaren die wat mij betreft legitiem zijn vind ik dat EO, KRO en NCRV daar met The Passion op een mooie manier in slagen.   

The Passion
Tagged on: