Ik reed op de weg van Harderwijk naar Lelystad. Zo’n weg waar je 100 mag maar voortdurend wordt gehinderd door overbodige stoplichten. Ik had de cruisecontrol zo’n beetje op 100 gezet. Bij elk stoplicht mag je 80. Dus een duidelijk en op zich begrijpelijk ritme. Maar goed, ik rijd dat stukje regelmatig dus ik weet dat het stoplicht alleen op rood gaat als er vanuit een zijweg gedrempeld wordt. Je ziet al van mijlenver dat dat niet het geval is en bovendien word je nog een keer geholpen door de groene golf aanduiding. Enfin, je voelt hem al aankomen: ik ben bezig een rechtvaardigingsbetoog op te bouwen voor het feit dat ik gewoon 100 km/uur door dat stoplicht reed.

Ben net klaar met mijn actie of ik zie een politieman in het bushokje net over de kruising in de benen gaan met zijn miezerige notitieboekje. Hij noteert mijn kenteken. Nee he, denk ik, een boete. Shit, ze gaan me er toch niet bij lappen? En ja hoor, de volgende stoplichten stond een heel dramateam aan politieagenten en busjes bij een politiefuik. Ook ik mocht rechtsaf de bekeuringenberm in. Zo, wat was ik pissig zeg. Er kwam een goed afgetrainde agente op haar hurken naast mijn bijrijdersportier. Duidelijk was dat de bedoeling was dat ik mijn raampje open deed. Met tegenzin.

Het eerste wat ik kon uitbrengen was: nou, gefeliciteerd. Gefeliciteerd dat je me op dit verlaten tijdstip op deze vrijwel uitgestorven vlakte hebt staande weten te houden omdat ik mijn medeweggebruikers ernstig in gevaar bracht. Gefeliciteerd dat jullie je begroting met bijna 200 euro hebben kunnen aanzuiveren. Gefeliciteerd dat jullie deze briljante plek hebben gevonden waarbij het gat tussen snelheid en vereiste snelheid zo groot is dat je werkelijk het gevoel hebt dat je ertoe doet als politieagent. Gefeliciteerd dat er op deze troosteloze avond nog agenten zijn die waken over onze veiligheid.

En ondertussen dacht ik: ga mensensmokkelaars vangen, kinderporno aanpakken, drugskoeriers vangen, belastinggrootontduikers opsluiten, dieven pakken, pluk de crininelen, mensen die door rood rijden, dronken achter het stuur zitten, anderen stalken, het milieu verpesten. Maar stop met die stompzinnige verkeersfuiken op uitgestorven locaties.

Zo, dat moest er even uit.

Verkeersboete