Na alle commotie zou je verwachten dat Zwarte Piet in allerlei kleur opduikt. Maar niets is minder waar. Hoe komt dat? Doordat het nieuws voornamelijk in handen is van politiek correcte mensen. Het NOS journaal lijkt objectief, maar is gekleurd. Het RTL-nieuws lijkt objectief, maar is gekleurd. Kranten lijken objectief, maar zijn gekleurd. En ik ook 😉 En de politiek is gekleurd [Althans, dat is de bedoeling. Mark Rutte is wel erg succesvol om alles blauw-liberaal te verven]. De toon die politiek en media aansloegen over Zwarte Piet gaf echter niet weer wat er in het land leefde.

De meeste gemeenten maken geen issue van Zwarte Piet omdat Zwarte Piet er gewoon bij hoort. En ongetwijfeld zal er ook de angst zijn om gekielhaald te worden door lokale partijen. Plaatselijk zijn we niet zo politiek correct, maar geworteld in oeroude overleveringen. Zo doen we dat hier. Eindelijk iets waarover we het zelf voor het zeggen hebben zonder Haags of Europees Gehijg. Ze laten zich het Sinterklaasfeest niet afpakken. In Groningen en Drenthe werd de toon duidelijk gezet. Het Nieuwsblad van het Noorden (Groningen en Drenthe) meldde dat in die provincies de Zwarte Piet pikzwart blijft. En zo ook in de andere provincies. In elke provincie is er wel een omroep, een krant of een studentenplatform dat een rondje provincie heeft gemaakt. En allemaal komt het op hetzelfde neer: Zwart is Zwart of hooguit Donkerbruin. Zie 1LimburgOmroep ZeelandOmroep GelderlandOmroep FlevolandRTV Utrechtde studenten in Noord-BrabantRTV Noord-HollandOmroep Zuid-HollandRTV Oost (Overijssel), Leeuwarder Courant (Friesland). Een interessant kaartje per gemeente vindt je bij de NOS en het AD heeft een nog inzichtelijker overzicht gemaakt.

Waarom dan zoveel ophef? Eigenlijk is de naakte waarheid dat alleen in de grote steden hier en daar wat gemurmel ontstaat en daarom hier en daar wat aanpassinkjes plaatsvinden. Deze week sprak de Raad van State uit dat Amsterdam de vergunning voor de Sinterklaasintocht niet over hoeft te doen. Het Pietengilde reageerde daarop met : De Raad van State heeft de discussie eigenlijk teruggegeven aan de maatschappij. In de vorige alinea zagen we al wat de maatschappij er van vindt. Dus wat doet Amsterdam? Een echte polderoplossing: Een substantieel deel van de Pieten zal naar verwachting niet met volledig zwart geschminkt gezicht, maar slechts met roetvegen op het gezicht meedoen. In Utrecht: ‘Tijdens de intocht zullen een aantal Pieten met een andere kleur meelopen’. In Haarlem: ‘Sommige Pieten zijn bloemenpieten; toch zien de meeste Pieten er traditioneel uit’. En daarmee heb je eigenlijk alles wel gehad op een paar politiek correcte gemeenten na.

Al met al was de Zwarte Piet discussie er eentje van media en politiek. Ze hebben het punt met succes geagendeerd en gezorgd voor heel wat volkswoede. Niet slim. Resteert de vraag wat het Sinterklaasjournaal gaat doen. Want daar zijn alle ogen nu toch wel op gericht. Veel lokale Sinterklaasorganisaties refereren ook naar dat journaal als voornaamste bron van inzichten. De eerste aflevering werd door 900.000 mensen bekeken. Ze zagen alleen maar Zwarte Pieten en de mededeling dat de pakjesboot recht op de regenboog afvoer. Drie keer raden wat die regenboog met het uiterlijk van de Zwarte Pieten gaat doen…

Zwarte Piet non-discussie