Het is bijna Sinterklaas. Nee, we zeggen niet ‘het is bijna Zwarte Piet’. Waarom eigenlijk niet? Omdat het gaat om Sinterklaas en de Zwarte Pieten zijn knechtjes zijn. Is dat erg? Nee. Is dat discriminerend? Nee. Maakt het uit dat ze zwart zijn? Nee. Staat Nederland op z’n kop als het gaat om de Zwarte Piet? Ja. Zit u zich ook zo te ergeren? Ja. Genoeg munitie voor een column.

Heel Nederland ergert zich aan de Zwarte Piet discussie. Een minderheid ergert zich aan de huidskleur van Zwarte Piet. En een meerderheid ergert zich aan het vanuit ‘Europa’ overgewaaide gedoe rond de huidskleur van Zwarte Piet. Winkeliers kunnen het vervolgens niet goed doen. Als de etalage zwart kleurt dan wordt groep minderheid boos. Kleurt de etalage niet zwart maar wit, pimpelpaars of ontbreekt Piet dan wordt de meerderheid boos. De term ‘middenstand’ is nog nooit zo raak geweest. Inmiddels zijn er traditiegetrouw (drie) Sinterklaasfilms gemaakt. Twee films zijn politiek correct en laten een alternatieve Piet zien. Eén film trekt zich niks aan van de Zwarte Pieten discussie. Voor elk wat wilds dus.

Is het nou echt zo erg, die huidskleur van Zwarte Piet? Is Zwarte Piet het type van de slaaf? Nou, niet echt volgens mij. Zwarte Piet is een gewaardeerd lid van het gezelschap. Wordt geprezen om zijn behendigheid. Bepaalt vaak de strafmaat. Is mede verantwoordelijk voor het inkoopbeleid. Wordt neergezet als een loyale, creatieve en gulle man van het volk. En krijgt zijn loon in natura uitbetaald. Het mag dan een beetje een zwartwerker lijken, in feite gaat het om een man in loondienst van het 5 december bedrijf. Met alle rechten en plichten van dien. Laat de minderheid pleiten voor een goede CAO voor Zwarte Pieten. Daar kan polderend Nederland wat mee! En by the way, voor de Zwarte Piet geldt geen genderdiscriminatie. Je hebt ze mannelijk en vrouwelijk. Nee, dan Sinterklaas en de Kerstman. Dat zijn altijd mannen. Met baarden. Het zou me niks verbazen als de liefhebbers van Paashazen die beestjes ook mannelijk achten. Laten we het daar eens over hebben.

Ik merk dat ik toch niet graag zou willen als ons traditiefeestje wordt verpest door wat Europees sentiment. Net als onze liefde voor onze Marokkaanse medelanders niet verpest moet worden door crimineel gedrag van enkelingen. En onze kijk en omgang met moslims niet verpest moet worden door een paar jihadaanhangers. En dan nog, er moet toch gevierd worden. Ik zou er van balen als we de boel verschuiven naar Kerst. Dat zou de aandacht maar afleiden van waar Kerst echt om gaat. Laat staan dat we het doodskopfeestje Helloween gaan omarmen. Daar wordt Nederland ook niet vriendelijker van. Kortom: kom maar binnen met die knecht!

Zwarte Piet