Het CBS laat weten dat in 2019 de helft van alle volwassenen 50 jaar of ouder zijn. Ikke ook, denk ik er dan meteen maar bij. Tikkeltje confronterend, dat dan wel weer. Eigenlijk is het hard gegaan in Nederland. Een halve eeuw terug werd nog maar een derde van de volwassenen 50 jaar of ouder. Als de demografische geschiedenis lineaire trekjes had vertoond dan hadden iets na het jaar 1800 de eerste volwassenen het licht gezien. Welnu, de demografische geschiedenis verliep nooit lineair en dus zullen we de oplossing de andere kant op moeten zoeken. We worden in korte tijd snel ouder.

Ik herinner me de tijd dat ik als jonge letselschadecorrespondent met een sterftetabel in de vingers de kapitalisatiefactor zat uit te rekenen voor een schade uitkering. Als ik me niet vergis bereikten dames in die tabel statistisch gezien gemiddeld de leeftijd van 80. Heren slechts 73 jaar. Nou, er is wel wat veranderd sinds eind jaren ’80. Momenteel ligt de gemiddelde levensverwachting van een man op 79 en van een vrouw op 83. Ook daar zit een deel van de waarheid verscholen. Mannen zijn bezig met een inhaalrace als het gaat om ouder worden.

We worden dus in korte tijd ouder en mannen zijn bezig met een inhaalrace. Dat we ouder worden zal komen door gezondere voeding, sterk geprofessionaliseerde – maar niet altijd betere – gezondheidszorg en minder fysieke inspanning. De automatisering zal ook de voornaamste reden zijn dat mannen in snel tempo ook zo oud worden als vrouwen. Verreweg de meeste mannen hoeven niet meer zes dagen per week van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat fysiek te bikkelen. Automatisering en mechanisering scheelt ons enorm qua tijd en belasting. Gek genoeg zie ik dat overigens niet terug in de verzorgings- en verpleeghuizen. Daar zie ik nog een overwicht aan vrouwen zitten. Hoe zou dat komen? Doordat ze er pas naar toe gaan als de man overlijdt? Of zijn er gewoon meer vrijgezelle dames dan vrijgezelle mannen? Of gaat het alleen om dat stukje van gemiddeld 3 jaar dat vrouwen ouder worden dan mannen?

Ook leuk om het plaatje te bekijken. Nu.nl heeft een interactief plaatje van het CBS op de kop weten te tikken waarop je per gemeente kunt zien wat het aantal volwassenen per gemeente is. Let op, het gaat dus om de 50+ers (hm, taalkundig zou het juist zijn, maar 50+-ers staat wat raar) ten opzichte van alle volwassenen in die gemeente. Leuk om te zien dat heel veel gemeenten al meer dan 50% 50+ers hebben. Ook leuk om te zien dat Utrecht en Groningen als echte studentensteden het laagst scoren. Net boven de 30%. Rotterdam en Den Haag zitten duidelijk hoger, rond de 40%. De top valt eigenlijk ook wel mee. Er zijn wat seniorensteden als Bergen en Rozendaal van boven de 60%, maar er zit er geen eentje bij die de 70% aantikt. Dat zou pas echt één groot bejaardenconglomeraat zijn. Rollator-city zeg maar.

BV Nederland kan zich klaar gaan maken voor de grijze golf, zo klinkt het al tijden. Goededoelengoeroes – 4x ‘0e’; dus kan niet goed gaan – profeteren gouden tijden als het gaat om nalatenschappen aan goede doelen. Geloof ik niet in, behalve als marketinginstrument om mensen te bewegen het ook maar te gaan doen omdat iedereen het doen. Feit is dat slechts een paar procent van de testamenten een goed doel vermeldt. Waar we wel effecten zullen gaan zien is de leegstand van huizen. En een (moreel) beroep op ouderen om zo lang mogelijk te gaan mantelzorgen bij de nog ouderen. Want wie moet het anders doen? Resteert de vraag: is er toekomst voor de geraniumkwekers?

50+ers