De Lente heeft iets moois in zich. Kan niet anders. Praat ik over de Winter dan hoor ik vaak over kou, over die vervelende sneeuw, de gladheid. Ik hoor ook over heerlijk verstilde sneeuw, schaatskoorts en lekker ingepakte winterwandelingen. Praat ik over de Zomer dan hoor ik vaak over hitte, klotsend zweet, felle zon en verdroogd gras. Ik hoor ook over lekker warm, kan me niet lang genoeg duren, zwemplezier. Praat ik over de Herst dan hoor ik vaak over nattigheid, guur weer, verval en aftakeling. Ik hoor ook over kastanjes zoeken en prachtige kleuren. Maar over de Lente niets dan lof. Het kan niet anders of de Lente heeft iets moois in zich. Wat is dat dan?

De Lente komt langzaam. ‘Lente’ is een Frans woord en betekent ‘langzaam’. Dat vind ik mooi. Als de winter op zijn einde loopt en je naar de Lente verlangt, dan zijn er van die dagen dat je de Lente ruikt. Alsof de Lente zich aankondigt, moed verzamelt, komen wil maar nog wacht. De Lente heeft langzame haast.

De Lente is zacht en lief als een pasgeboren kind. Het doet denken aan koesteren, aan voorzichtig komen kijken. Teer en ontluikend. Een proces dat je niet wilt verstoren, maar waarvan je met voorzichtige teugen geniet. De vogeltjes die in het mos zitten te woelen op zoek naar wormpjes. De krokussen die hun prachtige kleuren ontvouwen uit de dorre grond. Zoveel verborgen schoonheid ontvouwt zich.

De Lente is opnieuw beginnen. Het oude is voorbij gegaan. Het afgevallen blad is basis geworden voor nieuw leven, nieuwe kansen voor de plantjes, de dieren. De mens veert daarin mee. Want bij het zien van al dat nieuwe begin ontwaakt er iets in ons van kansen en perspectief. Van nieuwe hoop en avontuur. Opnieuw wordt er getorteld op onze pergola. Opnieuw komen er plantjes uit uitgeworpen zaad. Opnieuw worden vogels geboren uit kleine eitjes.

De Lente heeft kracht. De zon laat zich krachtiger zien. Kleuren worden intenser. Alles bruist en spruit. Samengebalde energie komt naar buiten. Alle ingehouden energie knalt uit het zaad. De winterslaap is voorbij.

De Lente heeft harmonie. In de Lente gaat alles gelijkop. Als een muziekstuk, een groots orkest. De hele natuur komt in volstrekte samenhang tot leven. Op de maat van de Dirigent. Hoeveel moeite doen wij wel niet om ons huis ordelijk en harmonieus qua kleuren in te richten. Buiten hoeft dat niet. Alles is zo heerlijk harmonieus qua kleur, qua geluid.

De Lente heeft scheppingskracht. We staan er bij en genieten met verbazing. Wat heeft God alles prachtig gemaakt. De kleuren van de vogels, het had allemaal niet gehoeven. Hij had ook twee kleuren -zwart wit – kunnen scheppen, maar God koos voor veelheid en volheid. De geluiden om ons heen. God had ook twee geluiden – aan uit – kunnen scheppen, maar Hij koos voor eindeloze golven vriendelijk geluid. De structuren van bomen, planten, kruid, dieren. Elk met hun eigen bereik, hun eigen bijdrage, hun eigen beperkingen.

De Lente is de tijd van Goede Vrijdag en Pasen. Het oude leven stierf met Jezus af aan het kruis. Het nieuwe leven brak met Hem door op de eerste Paasdag. Jezus is zoveel meer dan een paasei. Hij was pa’s lieveling. Heer, onze Heer, hoe machtig is Uw naam op heel de aarde!

De Lente heeft zoveel moois in zich. Nu wij!


Deze blog is (ook) een inzending voor het bloghop event ‘nieuw leven’ van verschillende christelijke bloggers. Zie  https://mevrouwgewoontjes.wordpress.com/category/bloghop/.

De Lente heeft iets moois in zich