Hoe dom kun je zijn? In een filmpje richtten ISIS strijders zich deze week – compleet met Russische ondertiteling – rechtstreeks tot de Syrische president Bashar al-Assad en de Russische president Vladimir Putin. Ze riepen leuzen en gooiden Putin voor de voeten dat ze Russisch materieel hadden veroverd en ook in de Kaukasus een kalifaat wilden stichten. Op zich niet zo’n hele vreemde gedachte, want de Kaukasus ligt maar een paar honderd kilometer verwijderd van het door ISIS beheerste gebied. Maar met deze opmerkingen heeft ISIS de Russische aandacht op zich gericht. Een reactie van Putin heb ik nog niet kunnen traceren, maar president Ramzan Kadyrov van Tsjetsjenië was not amused met dit taalgebruik en kondigde simpelweg aan dat als ze een voet in de Kaukasus zouden zetten, ze vernietigd zouden worden.

Het filmpje komt op een wel heel bijzonder moment. Het conflict in Oekraïne kent inmiddels een staakt-het-vuren, hoe wankel ook. De NAVO top richtte zich dan ook met name op ISIS en niet zozeer op het conflict in de Oekraïne. En premier Rutte gebruikte gisteren opvallend voorzichtige woorden over de toedracht van de ramp met MH17. Ook is het opvallend dat het rapport zelf over de toedracht ook al zo voorzichtig is. Geen definitieve conclusies. Geen woorden als ‘raket’ en ‘aanslag’. Rutte wil pas harde conclusies trekken als er harde bewijzen zijn. En zijn verwachting is dat definitieve conclusies nog ver weg zijn. Kortom: Oekraïne moet op de parkeerstand.

Want de EU heeft nu een uitgelezen kans om samen met Rusland ISIS te bestrijden. EU en NAVO zullen hopen dat Rusland hapt op de aantijgingen van ISIS en zich in de strijd tegen ISIS mengt. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is maar zeer de vraag. Putin zal – anders dan Kadyrov – het filmpje waarschijnlijk van zijn schouders schudden. Pas als er bewegingen van ISIS richting Kaukasus zijn te bespeuren dan brengt dat de Russische beer in beweging.

Enfin, the eating is the proof of the pudding. Ik verwacht eerlijk gezegd dat EU en NAVO tevergeefs zullen wachten op een militaire Russische inmenging in het conflict met ISIS. Maar als Rusland dat wel doet, dan kun je er op wachten dat de EU de sancties richting Rusland zal uitstellen en uiteindelijk intrekken. Ook dat is politiek.

ISIS filmpje nie handig