Soms moet ik even grinniken als blijkt dat regeringsmensen ook maar gewone mensen zijn. Met hun allereigenste en o zo menselijke handigheidjes. Heb je het ook gehoord de afgelopen tijd, dat de economie aantrekt? Met als het maar even kan vermelding van gewichtige cijfergiganten als CPB, Rekenkamer en CBS. Dat geeft vertrouwen. Denk je dan.

Maar dan nu even een voorzichtig tegenbericht. Ahum, de economische groei is tot stilstand gekomen. En dat komt door de cijfers. Want het was zo warm in de winter dat de gasinkomsten zwaar tegenvielen. En omdat we nogal een gasbel hebben (je weet wel, dat spul waardoor straks alles boven Groningen gaat) heeft dat directe invloed op de economische cijfers. Waarom komen ze daar nu mee? En betekent dat ook dat de eerdere groei tijdens koude maanden eigenlijk allemaal wat tegenviel? Ach, daar mag je politici niet mee pesten. Hun bestaan is al zwaar genoeg. 

Aardig is dat er dan een andere discussie achter weg komt. Hoe meten we economische groei? Hoe meten we welvaart? Hoe meten we hoe een land er voor staat? Dat levert leuke inzichten op. Van ec0nomen nota bene. En op een internationale conferentie van de VN nota bene. Dat het daar heerlijk weer is is natuurlijk all in the package. Met welke inzichten komen deze topeconomen? Eén indicator om de ‘stand van een land’ te beoordelen is volgens hen het geboortegewicht van de baby’s. Ondergewicht wijst dan op een armoedige ‘stand van het land’ en overgewicht zou dan duiden op welvaart en levensgeluk. Niet zo handig lijkt me. De Amerikanen zouden, gegeven hun hang naar junkfood, met deze indicator uitkomen als op afstand het meest gelukkige land.

Het aantal brillen in hun land dan? Goed zicht is van wezenlijk belang voor welvaart toch? Mja, kent u die acties van dat bekende P-brillenmerk? Je oude bril inleveren voor mensen in Sri Lanka? Ziet er op het eerste oog 😉 leuk uit, zo’n actie. Maar de werkelijkheid is dat maar 7% van onze tweedehandsjes gebruikt kan worden. De rest is dus dump in een ontwikkelingsland. Dat daarmee met stip op nummer 1 komt te staan als meest brilhebbende land ter wereld. Met cijfers kun je alle kanten op hoor. Het aantal wasmachines dan? Omdat (af)wasmachines aangeschaft worden door mensen die geen tijd hebben om de (af)was met de hand te doen. Dat geeft de interessante gedachte dat mensen die weinig tijd hebben zich gelukkiger voelen…!?

Dan toch maar het aantal vogels in een stad? Ja, dat spreekt me wel aan. Ik houd van groene steden. En voor sommige vogelsoorten zijn steden en dorpen van levensbelang. En we lijken bijval te krijgen van de wetenschap: ‘Naarmate landen zich verder ontwikkelen, levert economische groei relatief steeds minder toename in kwaliteit van leven op. Onderzoek laat zien dat veel mensen meer waarde gaan hechten aan immateriele rijkdom’. Dus die vogelindicator houden we! En als elk mens nou eens zingt zoals het gebekt is dan wordt Nederland nog eens een vrolijk land en komen we met stip op nummer 1 te staan, met of zonder gas…

Meten is Weten?