Volg je de Tour de France? Volg je deze Tour de France? Het zijn bijna dezelfde vragen en beide vragen hebben wel iets. Ik merk om me heen dat mensen heel verschillend denken over de Tour. Een select gezelschap vindt het heerlijk om naar te kijken en volgt alle wedstrijden van begin tot het eind. Ik ben geneigd te zeggen dat dat mannen zijn die ook uren naar een dobber kunnen kijken of zelf uren op de racefiets kunnen doorbrengen. Een groter gezelschap kijkt al dan niet regelmatig flarden van de wedstrijden. Ik behoor tot die groep. Ergens tussen 16.00 en 17.00 uur probeer ik net iets mee te snaaien van de ontknoping. Ideaal is als ik dan zo’n beetje 20 km voor de finish opstap. Zodat ik het staartje kan meepakken. Kan kijken wie er wint en wat dat doet met het klassement. Er is ook een kleine categorie – vooral meekijkers – die met name oog heeft voor het landschap. Kijkt naar rivieren, wijngaarden en kastelen die veelvuldig door de helikoptercamera’s in beeld worden gebracht. Frankrijk op zijn mooist. En dan is er nog de groep die totaal niets met de Tour heeft cq überhaupt niet naar sport kijkt.

De afgelopen dagen was het wel heel bijzonder om naar de Tour te kijken. De Tour zat namelijk op Nederland 2. Tegelijkertijd werd op Nederland 1 de aankomst van de vliegtuigen en de waardige ceremonie van het transport van de lichamen van de slachtoffers van MH17 uitgezonden. De tweestrijd die dat gaf leidde tot een oneerbiedig heen en weer switchen tussen Nederland 1. en Nederland 2. Ik wilde de Last Post meemaken, maar ook de Tour in de gaten houden. De Tour volgen, maar ook niet missen hoe de lijkauto’s langs al die samengedromde mensen reden. Een merkwaardige wereld. Terwijl de Tour doorraast staat Nederland massaal stil bij de begrafenis van de slachtoffers. Onze slachtoffers. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat veel mensen vanaf 17 juli hebben gezegd: voor mij geen Tour meer dit jaar. Staat me tegen.

En wat nu als MH17 een paar weken eerder was neergestort, toen Nederland nog volop meedeed aan het WK voetbal? Dat had ons land voor een onmogelijk dilemma gesteld. WK op Nederland 1? Allemaal in het oranje? Vlag uit of halfstok? Ik denk dat we dan echt in een spagaat hadden gezeten. Welnu, Frankrijk heeft zo’n spagaat.. Eergisteren is er weer een vliegtuig neergestort boven een gebied dat wordt beheerst door milities en rebellen. Waarschijnlijk niet door geweld, maar door slecht weer. In het vliegtuig zaten 51 Fransen. Allemaal omgekomen. En wat doet Frankrijk? Een Dag van Nationale Rouw is voor zover mij bekend nog niet uitgeroepen. Algerije, het thuisland van het vliegtuig, heeft dat voor de omgekomen 6 Algerijnen wel gedaan en wel voor 3 dagen. Nou ja, het duurt natuurlijk ook wel even als zoiets in vakantietijd gebeurt. Francois Hollande zat vakantie te vieren op Reunion, een eilandje tussen Madagascar and Mauritius. Hij staat voor een lastige keuze. Gaan de Fransen morgen uitgebreid feest vieren als deze 101e editie van de Tour traditiegetrouw eindigt op de beroemde Champs d’Elysee? Maar goed dat de Fransman Pinot op ruim 7 minuten achterstand op Italiaan Nibali staat en dat niet na al die jaren weer eens een Fransman van het kaliber Hinault of Fignon het podium beklimt. Dan had de tourspagaat Hollande ten val kunnen brengen…

Tour de France